VLADI UPUTILI ZAHTJEV

ASP traži ukidanje subvencije za VE Možura

ASP je u zahtjevu Krivokapiću i Abazoviću navela da izmjenama osnovnog ugovora takođe treba predvidjeti da se kompletan isplaćeni iznos za subvencije vrati potrošačima

5432 pregleda 102 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Gpv.me Saša Matić
Foto: Gpv.me Saša Matić

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je predstavnicima Vlade zvaničan zahtjev da, zbog koruptivnih radnji u projektu vjetroelektrane (VE) Možura, iniciraju izmjene osnovnog ugovora, kako bi se vlasniku ukinulo pravo na subvencije koje plaćaju potrošači kroz račune za struju.

Ta nevladina organizacija (NVO) je zvaničan zahtjev uputila premijeru i vicepremijeru Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću.

"Vlasnik VE Možura je firma Možura Wind Park, a prema ugovoru o zakupu iz jula 2010. godine, crnogorski potrošači u prvih 12 godina plaćaju subvencije. Cijena megavata (MW) struje proizvedene iz VE, u periodu od 12 godina, utvrđena je na šokantnih 96 eura", navodi se u saopštenju te NVO.

Prema podacima ASP-a dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, potrošači su kroz račune za struju, od početka rada VE Možura krajem 2019, pa do početka ove godine, platili 6,1 miliona eura za subvencije.

ASP je u zahtjevu Krivokapiću i Abazoviću navela da izmjenama osnovnog ugovora takođe treba predvidjeti da se kompletan isplaćeni iznos za subvencije vrati potrošačima.

ASP je, istovremeno, uputila dopis i novom poslovodstvu državne Elektroprivrede (EPCG), sa predlogom da javno objave ugovore o kupovini električne energije od vlasnika VE Možura, posebno imajući u vidu da je prije nekoliko dana nagoviješteno da je od povlašćenih proizvođača struja kupovana skuplje, nego što je bila njena tržišna cijena.

Prema podacima ASP-a, od kraja 2019, pa do početka ove godine, vlasniku VE Možure je isplaćeno ukupno oko 12,2 miliona eura za proizvedenu struju, od toga 6,1 milion subvencija.

"Podsticajna cijena električne energije od 96 EUR po MW bila je zasnovana na uredbi i pravilniku, koji nijesu imali uporište u tadašnjem Zakonu o energetici, već je ondašnja Vlada samovoljno postupala i izašla iz svoje nadležnosti, odnosno prekršila osnovni princip ustavnosti i zakonitosti da podzakonska akta moraju proisteći iz zakona, kao akta veće pravne snage“, objasnili su iz ASP-a.

Investicija na Možuri je, kako tvrde, mjesecima u fokusu javnosti zbog ubistva novinarke na Malti, a nakon njenog otkrića o koruptivnim šemama. Ovaj projekat je takođe pod lupom Europola, a njime se godinama bavi i crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo.

Predstavnici ASP-a su u zahtjevu ukazali i na objavu velikog broja istraživačkih serijala, ali i javno dostupnih dokumenata o spornim višemilionskim isplatama.

U zahtjevu se navodi i da nulta tolerancija na korupciju ne podrazumijeva „cementiranje“ projekata bivše vlasti i nastavak njihove realizacije na teret crnogorskih potrošača, već upravo suprotno – redefinisanje svega što je bilo ugovoreno uz teška kršenja zakona i koruptivne dogovore na štetu javnog interesa, a u korist znanih i neznanih vlasnika.

"Nova Vlada treba ozbiljno da se pozabavi i drugim projektom ove vrste, odnosno VE Krnovo, gdje se takođe plaća cijena struje od 96 EUR po MW u prvih 12 godina rada, a čije je vlasništvo isto nepoznato“, naveli su iz ASP-a.

Kako tvrde, u protekle četiri godine potrošači su po osnovu struje iz VE Krnovo platili nevjerovatnih 29,7 miliona eura subvencija.

"ASP će uskoro na adresu Krivokapića i Abazovića dostaviti svoju ekspertizu i u vezi tog projekta", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas