Milioni za Termoelektranu u Specijalnom tužilaštvu

MKI dostavilo SDT-u informaciju, sumnjaju na zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati i pokrenutom ekološkom rekonstrukcijom postojećeg termo-bloka u Pljevljima

33268 pregleda 46 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je Specijalnom državnom tužilaštvu informaciju o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati za Termoelektrane Pljevlja, kao i pokrenutom ekološkom rekonstrukcijom postojećeg bloka.

MKI je, kako je navedeno, Informaciju sa pratećom dokumentacijom SDT-u dostavilo radi postupanja u skladu sa nadležnostima tog tužilaštva.

Kao razlog za dostavljanje informacije, MKI, između ostalog, navodi činjenicu da je do kraja prošle godine potrošeno dozvoljenih 20.000 časova za rad Termoelektrane Pljevlja i nastavljen njen rad, iako je te sate trebalo racionalno trošiti do kraja 2023. čime su prekršene obaveze Crne Gore kao članice Evropske energetske zajednice (EEZ).

“Ekološka rekonstrukcija TE pokrenuta je sa ozbiljnim zakašnjenjem i bez kvalitetno urađenog projekta, koji bi garantovao da će, nakon rekonstrukcije, Blok I zadovoljiti granične vrijednosti zagađujućih materija, shodno direktivama EU”, navodi se u informaciji resora ministra Mladena Bojanića, u koju “Vijesti” imaju uvid.

Posao ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja od 54 miliona eura dobio je konzorcijum u kojem su kineski DEC international, Bemax, BB Solar Blaža Đukanovića (sina predsjednika države Mila Đukanovića) i podgorička firma Permonte.

Iz MKI podsjećaju da je od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2023. godine rad TE redukovan na ukupno 20.000 sati, u skladu sa odlukama EEZ, a TE je od 2018. godine do kraja 2020. ostvarila najveće proizvodnje električne energije od početka rada.

“Iz ovoga proizilaze osnovi sumnje da je poslovodstvo Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) svjesno, i uz puno znanje o svim negativnim posljedicama po državu, zbog kršenja preuzetih obaveza kod EEZ, rad TE projektovalo na način da potroši sve radne sate do kraja 2020. godine”, navode iz MKI.

Dodaju da je to urađeno uz puno znanje ranije Vlade i Ministarstva ekonomije. Navodi se da je tender za javnu nabavku ekološke rekonstrukcije TE nakon objave, mijenjan tako da omogućava značajno prolongiranje perioda završetka posla, a ugovor je zaključen bez analize ekonomske opravdanosti, “što navodi na sumnju da će ugovorenih 54 miliona eura u značajnoj mjeri biti potrošeno uzalud, jer neće biti zadovoljene granične vrijednosti zagađujućih materija, pa će Elektroprivreda (EPCG) plaćati velike naknade za emisije zagađujućih materija”.

Iz MKI navode i da je ugovor zaključen uz kršenje zakonske i tenderske procedure, tolerisano je kašnjenje u pripremnoj fazi realizacije ugovora i radovi još nijesu počeli, “što dovodi u pitanje da li će radovi uopšte biti završeni do kraja 2023. godine”.

“Na sav prednje opisani način doveden je u pitanje budući rad TE a time i sigurnost snabdijevanja električnom energijom u zemlji i stvoren rizik od plaćanja izuzetno visoke cijene električne energije zbog potencijalnog uvoza”, upozorili su iz MKI.

Dodaju da je uprkos korona epidemiji i potpuno neizvjesnom ishodu, poslovodstvo EPCG odlučilo da nastavi sa realizacijom projekta, te je ugovor za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE potpisan 10. juna 2020. godine.

Ukazuju da je konzorcijum bio obavezan da prije zaključenja ugovora dostavi avansu garanciju, u iznosu ugovorenog avansa, a što je 20 odsto od ugovorene vrijednosti. Međutim, kako dodaju, prije potpisivanja ugovora za izvođenje radova izabrani konzorcijum je dostavio avansnu garanciju na iznos od 8.996.314 eura, što je 20 odsto cijene ugovorenih radova, ali bez PDV-a, što znači da su prekršene tenderske procedure i ugovoreni uslovi, jer avansna garancija mora obuhvatiti i iznos PDV-a.

“Gotovo pet mjeseci kasnije, odnosno 2. oktobra 2020. godine konzorcijum je dostavio avansnu garanciju na iznos, koji odgovara iznosu od 20 odsto ugovorene vrijednosti posla, tj. na 10.885.540 eura”, kazali su iz MKI.

Navode i da nosilac Konzorcijuma, kineska kompanija DEC u času potpisivanja ugovora nije imala registrovanu firmu u Crnoj Gori kako bi mogla da obavlja poslove koje proizilaze iz ugovora za izvođenje radova.

Mlađem Đukanoviću 2,7 miliona, Bemaxu 10 i Permontu šest

Prema ugovoru o ekološkoj rekonstrukciji Bloka I TE, cijena za Donfang iznosi 35.922.282 eura, za Bemax Podgorica 9.796.986 eura, BB Solar 2.721.385 i Permonte Podgorica 5.987.047 eura.

Odbor direktora EPCG je 3. jula 2019. godine donio odluke o odobrenju investicije, uz procijenjenu vrijednost javne nabavke od 45.000.000 eura, bez PDV-a. Određeno je da rok za izradu Glavnog projekta bude „maksimum 6 mjeseci od stupanja na snagu za izradu Glavnog projekta, a uključujući i reviziju Glavnog projekta“.

Tender je raspisan 11. jula 2019. godine, a trajao je do 9. septembra.

Iz MKI podsjećaju da je EPCG, uprkos zakašnjenju sa objavom tendera i ograničenom vremenu za rad TE koje je uveliko teklo, produžila rok za dostavljanje ponuda na tenderu sve do 14. oktobra 2019.

Pored toga, Elektroprivreda je, kako dodaju, izmijenila rok za izradu Glavnog projekta, na način da je izmjenom propisala da je rok „za izradu Glavnog projekta maksimum 5 mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora o javnoj nabavci, u koji rok nije uključen rok za reviziju Glavnog projekta“.

“Time je ostavljen nedefinisan rok za revidovanje Glavnog projekta, pa to u praksi može maksimalno da produži vrijeme za revidovanje projekta, a time i realizaciju investicije”, rekli su iz MKI.

Bonus video: