NVO Ugostitelji: Ocijeniti ustavnost mjera koje su se odnosile na zabranu rada ugostiteljskih objekata

U NVO Ugostitelji Crne Gore smatraju da su mjere, koje su povremeno od marta prošle godine na snazi, suprotne Ustavu, zbog čega su, kako su naveli, na rubu egzistencije bez adekvatne podrške države, kao što to radi većina zemalja EU i to upravo onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva, kao što je slučaj sa Crnom Gorom

10465 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Twitter
Ilustracija, Foto: Twitter

Nevladina organizacija (NVO) Ugostitelji Crne Gore podnijeće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti mjera koje su se odnosile na zabranu rada ugostiteljskih objekata.

Iz te NVO kazali su da će, po ugledu na pojedine zemlje regiona, ali i Evropske unije (EU), tražiti da Ustavni sud ocijeni da li su im tim mjerama bila ugrožena osnovna ljudska prava.

U NVO Ugostitelji Crne Gore smatraju da su mjere, koje su povremeno od marta prošle godine na snazi, suprotne Ustavu, zbog čega su, kako su naveli, na rubu egzistencije bez adekvatne podrške države, kao što to radi većina zemalja EU i to upravo onih čija privreda ne zavisi od turizma i ugostiteljstva, kao što je slučaj sa Crnom Gorom.

“Iskustva tih zemalja daju nam za pravo da kažemo da su naši zahtjevi koje smo dostavili Vladi opravdani i zasnovani na realnim osnovama”, rekli su iz te NVO.

Oni su naveli da vjeruju da će najkasnije u srijedu dobiti poziv Vlade kako bi započeli rješavanje dostavljenih zahtjeva, a čije usvajanje, kako smatraju, rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu.

”Na osnovu podataka sa kojima raspolažemo zabilježen je pad prometa u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva od 70 do 90 odsto”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je bez posla u tim sektorima od marta prošle godine ostalo više od osam hiljada ljudi.

“Da je crnogorska privreda ugrožena pokazuje jučerašnji potez domaćih proizvođača koji su prosipali mlijeko zbog nemogućnosti da prodaju svoj proizvod, koji je dominantno zastupljen u ugostiteljskim i hotelijerskim objektima”, kazali su iz NVO Ugostitelji Crne Gore.

Oni su pozvali sve proizvođače da im se pridruže i da zajedničkim djelovanjem potvrde da je pokretačka snaga domaće privrede upravo ugostiteljstvo i turizam.

Iz NVO Ugostitelji Crne Gore kazali su da su na jučerašnjem radnom sastanku sa predstavnicima hotelijera iz Kotora dobili punu podršku.

“Spremni smo da se zajedno borimo kako bi, koliko toliko, spremno dočekali predstojeću turističku sezonu koja je, prema ocjeni mnogih, već pod znakom pitanja”, poručili su iz te NVO.

Bonus video: