"Hydra Mne" protiv države u četvrtak

U dogovoru sa zastupnicima obje strane, početak suđenja je odložen za četvrtak 8. aprila u velikoj sali Privrednog suda

5407 pregleda 7 komentar(a)
Kompaniju protiv države zastupa Ana Đukanović: sa protesta mještana i aktivista protiv gradnje, Foto: Privatna arhiva
Kompaniju protiv države zastupa Ana Đukanović: sa protesta mještana i aktivista protiv gradnje, Foto: Privatna arhiva

Prvo suđenje u vezi sa izagradnjom malih hidroelektrana, pokrenuto po tužbi kompanije “Hydra Mne” protiv države, nije počelo juče jer zbog velikog interesovanja medija svi nijesu mogli stati u malu sudnicu sutkinje Borjanke Zogović.

Ona je kazala da ne želi da ograničava prisustvo predstavnika medija ali da svi ne mogu stati u prostoriju a da se pridržavaju epidemioloških mjera.

U dogovoru sa zastupnicima obje strane, početak suđenja je odložen za četvrtak 8. aprila u velikoj sali Privrednog suda.

“Hydra Mne” je u oktobru 2018. dobila građevinske dozvole za izgradnju dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici u Šavniku, čija je investicija procijenjena na 9,2 miliona eura. Vlasnici ove kompanije su Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov partner Jovan Gordijan.

Njihov advokat je Ana Đukanović, sestra predsjednika države.

Još najmanje pet graditelja malih elektrana je pokrenulo ili najavilo tužbe protiv države, jer nijesu mogli da ih grade zbog protesta mještana ili je nova Vlada sa njima raskinula ugovore.

Prema informacijama “Vijesti”, “Hydra Mne” u tužbi nije navela visinu odštete koju traži već je ostavila da vještaci to utvrde u postupku.

Ministar finansija Milojko Spajić nedavno je kazao da ove godine mogu očekivati prvo obeštećenje zbog prekida gradnje malih hidroelektrana koje bi moglo iznositi od 2,5 do 3,5 miliona eura.

Bivša Vlada je u oktobru 2019. godine donijela zaključak oko sporazumnog raskida ovog ugovora, ali ga nije sprovela pa je to uradila nova Vlada. Mali akcionar Elektroprivrede Vasilije MIličković zatražio je da bude umješivač u ovom sporu jer smatra da se šteta nanosi EPCG koja od vlasnika malih elektrana mora da otkupljuje struju po duplo većim cijenama od tržišnih.

Bonus video: