Četvrti rok za završetak radova je kraj ove godine: Most Moračica, Foto: Luka Zeković

Vlada mora da nađe 128 miliona za auto-put

Bivša Vlada napravila propust, jer nakon produženja roka za gradnju nije produžila rok i u ugovoru za kredit

53390 pregleda 972 reakcija 111 komentar(a)
Četvrti rok za završetak radova je kraj ove godine: Most Moračica, Foto: Luka Zeković
Četvrti rok za završetak radova je kraj ove godine: Most Moračica, Foto: Luka Zeković

Ugovor sa kineskom Eksim bankom o finansiranju izgradnje dionice auto-puta Podgorica - Mateševo ističe 14. aprila ove godine i Crna Gora više neće moći povlačiti novac nakon ovog datuma, osim ako se do tada ne potpiše aneks ugovora.

Neprodužavanje ovog ugovora je višestruko štetno za Crnu Goru, jer će u Eksim banci biti zarobljeno oko 128 miliona eura koje Vlada više neće moći da povuče za gradnju ove dionice, država će platiti penale za nepovučeni novac, a istovremeno će se hitno iz državnog budžeta mora naći 128 miliona eura potrebnih ove godine za završetak radova.

O aneksu ugovora se, prema informacijama “Vijesti”, pregovara već tri mjeseca, ali nije izvjesno da će biti dogovoreno produženje roka u narednih osam dana. Problem je nastao, jer prethodna Vlada kada je produžavala rok za izgradnju auto-puta 2019. godine za dodatnih 17 mjeseci, a nije produžila i rok iz ugovora o kreditu za povlačenje novca potrebnog za izgradnju.

Izuzetno otežavajuća okolnost za rješavanje ovog spora je i to što je prethodna Vlada Mila Đukanovića iz 2014.godine, odnosno tadašnji ministar finansija Radoje Žugić, potpisao ugovor koji predviđa da će se “prava i obaveze strana po ovom ugovoru tumačiti u skladu sa zakonima Kine”, kao i da bi se eventualni sporovi vodili pred Arbitražnom komisijom CIETAC iz Pekinga.

Dvojac koji je dogovarao “posao vijeka”: Brajović i Žugić
Dvojac koji je dogovarao “posao vijeka”: Brajović i Žugićfoto: Savo Prelević

Ministar finansija Milojko Spajić je prošle sedmice u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, odgovarajući na pitanje o pregovorima sa Eksim bankom o kreditima za dvije pomorske kompanije i rati koja pristiže za auto-put, pomenuo i ove treće pregovore da se produži rok za povlačenje novca.

Spajić: Neće nas ucijeniti

Ministar je naveo da se o ovome pregovara na ravnopravnim pozicijama. “Čak i da se to stornira, nama je to ok. Mi ćemo završiti auto-put od naših para. To je pozicija ravnopravnosti, kada vi možete da razgovarate, a da vas niko ne ucjenjuje”, kazao je tada Spajić.

Ako ne uspiju pregovori o produženju roka, Vlada ima dvije mogućnosti - da neodostajući novac za završetak ove dionice auto-puta obezbijedi povlačenjem novca iz svojih depozita ili da neka banka Evropske unije(EU) otkupi dug Crne Gore prema Eksim banci i obezbijedi nedostajući dio za završetak ove dionice.

Spajić
Spajićfoto: Vlada Crne Gore

Od decembarskog zaduženja od 750 miliona eura, nakon plaćanja starih dugova u martu, u depozitima je ostalo oko 400 miliona eura, tako da je ta mogućnost realna iako je Vlada planirala da joj ova pozajmica traje dvije godine. Sa EU se već pregovara i o drugoj mogućnosti, odnosno njihovog preuzimanja duga.

Može li Evropa pomoći?

U toku pregovora sa Eksima bankom, crnogorska strana dobila je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” i ponudu jedne druge kineske finansijske institucije koja je željela da otkupi dug Crne Gore prema Eksim banci, za duže, ali skuplje uslove otplate. Ova mogućnost više nije vjerovatna, ali postoji teoretska šansa da Eksim banka svoje potraživanje od Crne Gore, u slučaju bilo kakvog kašnjenja, proda nekom drugom.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je prilikom prve posjete Briselu, 17. marta, pred zastupnicima Evropskog parlamenta zatražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu auto-puta Bar-Boljare.

Abazović
Abazovićfoto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Nakon toga portparolka Evropske komisije (EK), Ana Pisonero je kazala da je EU spremna je da pomogne Crnoj Gori u pronalaženju rješenja za vraćanje duga kineskim bankama, koje je država uzela da bi finansirala infrastrukturne projekte.

Spajić je prošle sedmice kazao da je kineski kredit u dolarima postao skup zbog pogoršanja među valutnog kursa, kao i da bi sada bio povoljniji kredit u eurima.

Bivša Vlada zaboravila na rok

Ugovor sa Eksim bankom potpisan je u oktobru 2014. godine, ali je stupio na snagu 14. aprila 2015. godine sa mogućnošću da se odobreni kredit od 944 miliona dolara povlači u narednih šest godina. Ugovor o izgradnji auto-puta predviđao je da radovi budu završeni za četiri godine, odnosno u maju 2019. godine, uz dvije godine za provjeru kvaliteta radova, koliko je trajao i grejs period u otplati glavnice kredita. Prema praksi, novac od kredita se povlačio sukcesivno kako su pristizali i potvrđivani računi kineskog izvođača CRBC-ija i uplaćivao ovoj kineskoj kompaniji.

Marković i Nurković
Marković i Nurkovićfoto: Boris Pejović

U izvještaju Vlade o javnom dugu i garancijama na kraju prošle godine, navedeno je da je iz kredita Eksim banke ostalo nepovučeno 128 miliona eura. Prošle godine je zbog zastoja u radu za radove potrošeno svega 28,5 miliona eura iz kredita.

Aneksom ugovora za izgradnju rok je bio produžen za kraj septembra 2020. godine, bez produženja roka u ugovora o kreditu. U junu prošle godine je tadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković najavio da radovi neće biti završeni ni u septembru, već vjerovatno na ljeto 2021. godine. Tadašnja Vlada nije potpisala novi aneks o ponovnom odlaganju roka završetka. Prema posljednjim najavama, ova dionica auto-puta mogla bi biti završena tek krajem godine ako do tada bude riješeni svi sporovi. To će značiti da će kašnjenje trajati skoro tri godine.

Vlada 2014. potpisala ugovor koji se pokazao vrlo loš za Crnu Goru

U ugovoru o krediti sa Eksim bankom, tadašnja Vlada (zajmoprimac) se odrekla suvereniteta nad svojom imovinom i teritorijom, u slučaju da ne može da vraća kredit, kako bi se kineska strana mogla naplatiti zapljenom bilo koje državne imovine.

“Zajmoprimac se ovim neopozivo odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ill svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitrabžnim postupakom u skladu sa članom 8.5 ovog ugovora iii izvršenja bilo koje arbitražne odluke”, navedeno je u ugovoru.

Piše i da će se “ovaj ugovor kao i prava i obaveze strana po ovom ugovoru rukovoditi i tumačiti u skladu sa zakonima Kine”.

“Bilo koji spor koji nastane iz ili u vezi sa ovim ugovorom bude razriješen putem prijateljskih konsultacija. Ukoliko se rješenje ne može postići putem tih konsultacija, svaka strana će imati pravo da preda taj spor na arbitražu Medunarodnoj privrednoj i trgovinskoj arbitražnoj komisiji Kine (CIETAC). Arbitraža će se sprovesti u skladu sa arbitražnim pravilima CIETAC-a koja su na snazi u vrijeme predaje na arbitražu. Arbitražna odluka će biti konačna i obavezujuća za obje strane. Mjesto arbitraže biće Peking”, navedeno je u ugovoru.

Na naplatu stiže prva rata od 49,3 miliona, a svečana vrpca još daleko

Na naplatu ove godine do jula stiže na naplatu i prva polugodišnja rata za dionicu auto-puta od oko 49,3 miliona eura. Od tog iznosa na glavnicu se odnosi 24,13 miliona eura, a na kamate 15,16 miliona eura.

Sljedeća rata stiže na naplatu u januaru naredne godine, pa opet u julu.

Novac, pare, euro
foto: Shutterstock

Ako ova dionica bude i izgrađena do kraja godine, biće potrebno još najmanje šest mjeseci za obavljanje tehničkog prijema u kojem periodu auto-put neće biti u upotrebi.

Ovo znači da će Crna Gora platiti 150 miliona eura za auto-put prije nego što on bude završen i prije nego što sazna da li je kvalitetno urađen. U predlogu ovogodišnjeg budžeta, koji je upućen Skupštini, piše da će novac za ovogodišnje radove na auto-putu procijenjene na 127,7 miliona eura biti obezbijeđeni povlačenjem novca iz kredita Eksim banke.

Ako te ne bude moguće poslije 14. aprila, biće potrebna i promjena ovog predloga.