Dio zaposlenih u Uniji sindikata ostao uskraćen za subvencije

Kako su se zbog epidemioloških mjera od 11. marta škole i predškolske ustanove zatvorile i prešle na onlajn izvođenje nastave, time je, kako su “Vijestima” iz USS kazali, troje njihovih radnika steklo ovo pravo

4418 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Radnici u Uniji slobodnih sindikata (USS) su tokom marta ostali uskraćeni za subvencije zaposlenih na plaćenom odsustvu, rečeno je “Vijestima” iz USS.

Shodno Vladinim mjerama podrške poslodavcima čiji zaposleni koriste pravo na plaćeno odsustvo sa rada po osnovu čuvanja djeteta mogu dobiti subvencije dijela zarade za te zaposlene osobe.

Kako su se zbog epidemioloških mjera od 11. marta škole i predškolske ustanove zatvorile i prešle na onlajn izvođenje nastave, time je, kako su “Vijestima” iz USS kazali, troje njihovih radnika steklo ovo pravo.

Međutim, prilikom podnošenja zahtjeva su, kako navode, od Uprave prihoda dobili odgovor da nemaju pravo na subvencije plaćenog odsustva.

“Od Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) smo na naš prigovor dobili odgovor da mjere podrške koje se odnose na subvencioniranje dijela zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu nijesu moguće”, kazali su iz USS.

Povodom ovog iskustva iz USS-a, “Vijesti” su Ministarstvu ekonomskog razvoja poslali pitanje da li su od ovog vida podrške sada iz nekog razloga izuzeti zaposleni u sindikatima, nevladinim, sportskim i humanitarnim organizacijama.

Iz MER-a su “Vijestima” kazali da se mjera plaćenog odsustva ne odnose na kompanije u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave i one koje posluju u oblastima finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, snabdijevanja električnom energijom i gasom, elektronskih komunikacija, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolisanja procesom uklanjanja otpada, državne institucije.

“Svi ostali privredni subjekti registrovani shodno Zakonu o privrednim društvima i koji obavljaju privrednu djelatnost, pa i ovi koje nabrajate u pitanju, mogu, po zahtjevu, dobiti subvenciju dijela zarade za zaposlene koji koriste ovo pravo, u skladu sa pravilima programa”, kazali su iz MER-a.

Bonus video: