Luka Kotor dobila novi Odbor direktora

Bivše rukovodstvo predvođeno DPS-om pokušalo opstrukcijama da spiječi izbor nove uprave

10609 pregleda 72 reakcija 7 komentar(a)
Opština Kotor većinski vlasnik firme: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Siniša Luković
Opština Kotor većinski vlasnik firme: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Siniša Luković

Glasovima predstavnika ukupno 1.271.320 akcija, odnosno 92,24 odsto kapitala, za članove novog Odbora direktora preduzeća Luka Kotor juče su na sjednici Skupštine akcionara izabrani Ljiljana Popović-Moškov, Branko Kovačević, Mano Rebronja, Radomir Rudanović i Jovo Pajović.

Popović-Moškov (URA), Kovačević (DNP) i Rebronja (Demokrate) predstavnici su većinskog vlansika – Opštine Kotora koja ima oko 57 odsto akcija te firme, Rudanović je izabran u ime manjinskih akcionara okupljenih oko kastodi računa kod CKB banke, dok je Pajović izabran kao predstavnik Fonda PIO.

Na sjednici su najprije razriješeni članovi dosadašnjeg Odbor direktora Tatjana Stanovčić (DPS) i Ljubo Radović (DPS) kao predstavnici Opštine Kotor, Stanislava Subotić (DPS) ispred Fonda PIO i Radomir Rudanović u ime manjinskih akcionara, dok je Draško Krivokapić (SD) koji je u odboru zastupao Opštinu, preminuo prije oko dva mjeseca od posljedica koronavirusa.

Zbog raznih administrativno-pravnih opstrukcija koje su pokušali da naprave predstavnici DPS-a kako bi otežali ili odložili preuzimanje upravljanja ovom za Kotor strateški važnom kompanijom od aktuelne opštinske vlasti predvođene Demokratama, juče se dva puta moralo glasati o sastavu novog Odbora direktora.

Drugi po veličini akcionar Luke Kotor, Fond PIO na čijem je čelu još uvijek kadar DPS-a Jadranka Milošević, uopšte nije dostavio Skupštini predlog za svog člana novog Odbora direktora, pa se u prvom krugu glasanja nije moglo izabrati pet članova koliko je po Zakonu o privrednim društvima, obavezno da Odbor direktora ima.

Za većinskog vlasnika Luke - Opštinu Kotor nezgodnu situaciju, međutim, prevazišla je snalažljivost i odlučnost gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i liderke Socijalista Crne Gore Snežane Jonice koja je zaposlena u Luci. Jokić je prvo kao ovlašćeni predstavnik većinskog vlasnika iskoristio zakonsko pravo akcionara i zatražio da Skupštinom akcionara ne predsjedava izvršni direktor Luke Kotor Marko Radulović (DPS), već da sjednicu vodi Jonica. Ona je, uprkos negodovanju sekretara društva Dušana Vukasovila (DPS) insistirala da se sprovede procedura glasanja o četiri kandidata za Odbor direktora za koje su predlozi stigli na vrijeme – najmanje 48 sati prije održavanja Skupštine, što nalaže Statut Luke Kotor. Kada je glasanje obavljeno, Jonica ga je, pozivajući se na Zakon o privrednim društvima proglasila neuspješnim, jer nije izabrano pet kandidata koliko po zakonu Odbor direktora mora imati članova, nakon čega je iskoristivši drugi član istog zakona, ponovila glasanje, ali je u njega kao kandidata tada uvela i Jova Pajovića čiju je kandidaturu juče pred sami početak Skupštine akcionara, naknadno poslao Fond PIO i to poslije intervencije gradonačenika Jokića u Vladi.

Takva Pajovićeva kandidatura postala je validna nakon prvog, neusjelog glasanja na kojem je insistirala Jonica, pa su akcionari potom legalno izglasali novi Odbor direktora ključne firme u Kotoru i osujetili namjeru DPS-a da sabotira preuzimanje upravljanja Lukom od strane aktuelne kotorske lokalne vlasti.

Na sličan način Jokić i Jonica su koordinisanom akcijom, spriječili i druge pripremljene opstrukcije bivše DPS-om predvođene uprave Luke Kotor koja im je bila za usvajanje na Skupštini akcionara pripremila predlog novog Statuta firme sa u njemu ostavljenim brojnim kontroverznim rješenjima. Uprkos protivljenu sekretara Vukasovića, koji je smatrao da akcionari to ne mogu raditi na Skupštini, Jokić kao predstavnik većinskog vlasnika tražio da se glasa i o amandmanima na predlog Statuta koje je Opština u međuvremenu pripremila i na vrijeme dostavila Vukasoviću. Na kraju su svi amandmani i usvojeni i inkorporirani u novi Statut.

Bonus video: