NVO "Ugostitelji Crne Gore": Ublažiti epidemiološke mjere za ugostiteljski sektor

Iz NVO "Ugostitelji Crne Gore" kazali da su razočarani potezom Vlade da ne odgovori na zahtjeve koje su prošle srijede predočili potpredsjedniku Dritanu Abazoviću

5860 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) “Ugostitelji Crne Gore” apelovala je na Vladu da hitno ublaži epidemiološke mjere koje se odnose na taj sektor.

Iz te NVO kazali su da su razočarani potezom Vlade da ne odgovori na zahtjeve koje su prošle srijede predočili potpredsjedniku Dritanu Abazoviću.

„Kao odgovorna organizacija koja shvata ozbiljnost epidemiološke situacije donijeli smo odluku da ne organizujemo najavljene proteste jer bismo njima dodatno pogoršali epidemiološku situaciju, a samim tim poslali ružnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, što bi se odrazilo i na manji broj turista“, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su kazali da odluka da trenutno ne organizuju proteste ne znači da su odustali od zahtjeva.

„Međutim, iznenađeni smo ponašanjem Vlade što se nije udostojila da odgovori na apel 25 hiljada ljudi koji rade u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, a koji su zbog trenutne situacije na rubu egzistencije“, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO apelovali su na Vladu da uključi ugostiteljski sektor u proces donošenja kako epidemioloških tako i mjera podrške tom sektoru koje su neophodne kako bi brojni ugostiteljski objekti “preživjeli” sezonu.

„Kako bi ublažili brojne negativne efekte po ugostiteljski sektor pozivamo nadležne da hitno ublaže epidemiološke mjere koje se odnose na naš sektor“, kaže se u saopštenju.

Ugostitelji su pozvali nadležne da dozvole rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, kao i da u unutrašnjosti lokala sjede dvije osobe za stolom, a četiri u baštama lokala.

Oni su pozvali nadležne da smanje poresko opterećenje u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura i da dozvole moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu.

„Očekujemo da će Vlada uvidjeti alarmantnost situacije i da će napokon pokrenuti dijalog sa akterima iz ugostiteljskog sektora u cilju prevazilaženja krize“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: