Spajić: Važno da država adekvatno podrži turistički sektor

Ministar je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu

7077 pregleda 5 komentar(a)
Spajić, Foto: Gov.me
Spajić, Foto: Gov.me

Oporavak ukupne privrede umnogome će zavisiti od uspjeha turističke sezone, zbog čega je veoma važno da država adekvatno podrži turistički sektor za pripremu sezone i da se ubrza imunizacija stanovništva, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Prvog dana redovnih proljećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB), koji se održavaju u virtuelnom formatu, delegacija Crne Gore, koju su predvodili guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i Spajić, održala je sastanak sa visokim zvaničnicima MMF-a.

Iz CBCG saopšteno je da su tokom sastanka sa izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom, Spajić i Žugić upoznali sagovornika sa trenutnom makroekonomskom i finansijskom situacijom u Crnoj Gori na koju je pandemija snažno negativno uticala i sa mjerama koje su Vlada i CBCG preduzele u cilju pružanja podrške privredi i stanovništvu.

Spajić je istakao da će od uspjeha ovogodišnje turističke sezone umnogome zavisiti oporavak ukupne privrede.

„Veoma je važno da država pruži adekvatnu podršku turističkom sektoru za pripremu sezone, kao i da se ubrza započeta imunizacija stanovništva“, rekao je Spajić.

On je kazao da fiskalni stimulus i podrška privredi treba da budu nastavljeni i u drugom kvartalu ove godine, budući da je, kako je naveo, očuvanje radnih mjesta i kompanija u uslužnom i drugim sektorima, važnim za rast bruto domaćeg proizvoda, prioritet Vlade i u narednom periodu.

Spajić je zahvalio na tome što su predstavnici MMF-a pohvalili dosadašnje rezultate Vlade, uz ocjene da Crna Gora ide u dobrom pravcu.

Žugić je istakao da je CBCG implementirala sedam paketa mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije, kroz čiju je realizaciju bankarski sektor „ustupio“ likvidnost stanovništvu i privredi.

„Pred nama je veoma izazovan period i sve buduće mjere, kao i dosadašnje, moraju biti pažljivo i oprezno koncipirane kako bi se sačuvala stabilnost finansijskog sektora, bez kojeg nema ekonomskog oporavka“, kazao je Žugić.

Hilbers je istakao da je Crna Gora u grupi zemalja koje su izuzetno jako pogođene pandemijom.

„Prilikom definisanja novih mjera morate biti veoma oprezni i voditi računa o njihovoj održivosti, kao i o adekvatnoj dužini njihovog trajanja“, poručio je Hilbers.

Iz CBCG su kazali da je crnogorska delegacija imala sastanak i sa direktorom Sektora MMF-a za Evropu, Alfredom Kammerom.

Spajić je, kako se navodi, predstavio sagovornicima osnove predloga budžeta za tekuću godinu, kao i ostale planove u vezi sa vođenjem fiskalne politike u narednom periodu.

„Razgovarano je i o mogućnosti pružanja tehničke podrške MMF-a prilikom definisanja narednog budžeta i dogovoreno da se ovoj temi posveti pažnja u narednom periodu“, dodaje se u saopštenju.

Žugić je zahvalio Kammeru na odličnoj saradnji, posebno u okviru nedavno završene misije MMF-a o zaštitnim mehanizmima CBCG, u okviru koje je CBCG ocijenjena kao insitucija sa snažnim operativnim kontrolama u najvažnijih pet oblasti.

On je takođe zahvalio na tehničkoj pomoći MMF-a na izradi novog zakona o CBCG.

Kammer je, kako se navodi, čestitao Žugiću na preduzimanju ispravnih koraka ka izgradnji čvrste i kredibilne institucije.

„Delegacija je imala završni sastanak sa pomoćnikom generalnog direktora MMF-a, Taom Zhangom, na kojem je takođe bilo riječi o fiskalnoj politici i aktivnostima na planu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora“, kaže se u saopštenju.

Zhang je, kako je saopšteno, pohvalio uspješnu emisiju euroobveznica i istakao da je imunizacija stanovništva prioritet za sve zemlje i jedini put prevazilaženja složene zdravstvene i ekonomske situacije.

On je pozdravio najavu nastavka ekonomskih mjera za drugi kvartal, kao i prioritet koji je Vlada dala fiskalnoj odgovornosti.

Bonus video: