Počelo prvo suđenje za male hidroelektrane

Sutkinja odbila Miličkoviću da bude umješivač u sporu. “Hydra” traži tri miliona i izgubljenu dobit za “Bukovicu”

8287 pregleda 165 reakcija 7 komentar(a)
Sa protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na Bukovici, Foto: Svetlana Mandić
Sa protesta protiv gradnje malih hidroelektrana na Bukovici, Foto: Svetlana Mandić

Sutkinja Privrednog suda Borjanka Zogović odbila je juče zahtjev malog akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vasilija Miličkovića da bude umješivač u sporu konzorcijuma kompanija koje su gradile dvije male hidroelektrane na rijeci Bukovici kod Šavnika protiv države.

On ima pravo žalbe na ovu odluku, a do odluke po žalbi ostaje privremeni umješivač, odnosno moći će da učestvuju u sporu.

Tokom rasprave o svom statusu, Miličković je svoj zahtjev obrazložio time da je suvlasnik EPCG koja bi trpila štetu jer bi od vlasnika malih hidroelektrana otkupljivala struju po duplo većim cijenama od tržišnih zbog čega bi kompanija i građani pretrpjeli štetu. Miličković je tražio i da se suđenje odloži dok Ustavni sud ne odluči o njegovom inicijativi da se ukinu dva člana Zakona o energetici.

Konzorcijum koji je gradio ove dvije hidroelektrane čine četiri firme koje su i podnijele tužbu “Hydra”, “IMP”, “Igma Energy” i “Hydra MNE”, čiji su vlasnici Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika države Mila Đukanovića, njegov partner Jovan Gordijan i Igor Mašović. Oni traže obeštećenje u iznosu od tri miliona eura, koliko su do sada kako tvrde investirali, i izgubljenu dobit i druge troškove koje će utvrditi vještaci. Ovo je prvo suđenje po tužbi vlasnika malih hidroelektrana protiv države.

Gordijan je u raspravi kazao da nijesu tačne ocjene Miličkovića jer je i kilovat struje iz Termoelektrane košta 11-12 centi, što je više od cijene koju plaćaju građani, kao i da svaki izvor električne energije ima svoju cijenu. Miličković je naveo da to nije tačno i da kilovat iz TE košta oko 4,5 centi ili 45 eura po megavatu.

Advokati konzorcijuma Ana Đukanović, sestra predsjednika države, i Milja Đuranović bili su protiv da se Miličkoviću prizna pravo umješivača jer se, kako su naveli, spor vodi za obeštećenje prema Zakonu i obligacionim odnosima i Zakonu o koncesijama a ne Zakonu o energetici.

Zastupnica države u ovom sporu je Sandra Filipović iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

Sutkinja Zogović je na kraju odlučila da Miličkoviću ne prizna status umješivača u sporu, ali će imati pravo da učestvuje u raspravama do pravosnažne potvrde te njene odluke. Nastavak ročišta zakazan je za 18. maj.

Ana Đukanović zastupnik u još tri sudska spora protiv države

U Privredni sud stigle su još četiri tužbe vlasnika malih hidroelektrana, od koji su tri suđenja već zakazana.

Advokatica Đukanović je zastupnik u još tri tužbe protiv države. Po tužbi “Dekara” koji je gradio hidroelektranu na Ljeviškoj rijeci suđenje je zakazano za 12. april, a po tužbi konzorcijuma - “Dekar”, “Hydro Energy” i “Dekar-Hidro” koji je gradio malih hidrioelektranu na Trepačkoj rijeci za 15. april. Vlasnik “Dekara je Momčilo Miranović.

Đukanovićeva je zastupnica i konzorcijuma kojeg čine kompanije “Triangle” sa Kosova, “Gradnja” iz Bijelog Polja i “Plava Hydro Power” iz Ulcinja, iza kojeg stoji kosovski biznismen Florin Krasnići. Suđenje po ovom sporu zakazano je za 11. maj.

Tužbu je podnijela i „Bistrica Clean Energy” podgoričkog biznismena Žarka Burića koja je gradila mini hidroelektranu na rijeci Bistrica u Bijelom Polju. Ovo suđenje još nije zakazano.

Bonus video: