Deripaskina firma profitirala 1,6 miliona eura

Kompanija, koja gazduje raskošnim ljetnjikovcem na rtu Platamuni i iza koje stoji ruski oligarh, u korona krizi ostvarila milionsku zaradu

7780 pregleda 3 komentar(a)
Deripaskin kompleks na Platamunima, Foto: Vuk Lajović
Deripaskin kompleks na Platamunima, Foto: Vuk Lajović

Dok brojne kompanije bilježe milionske gubitke zbog korona krize, firma “Overseas assets management“ koju navodno kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska, prošle godine ostvarila je pozitivan poslovni rezultat od 1,6 miliona eura.

To stoji u finanijskom iskazu koji je predat Upravi prihoda Crne Gore.

Time je firma, koja gazduje raskošnim ljetnjikovcem na rtu Platamuni, uspjela da smanji gubitak koji je se godinama nagomilao na sedam miliona eura.

Firma je prošle godine imala prihod od 3,9 miliona eura, vrijednost ljetnjikovca sada je procijenjena na 28,6 miliona, dok su dugoročne obaveze firme 35 miliona eura i manje su za dva miliona nego 2019.

Deripaskina kompanija na računu u gotovini ima 1,8 miliona eura.

Frima je prethodnih godina bilježila loše poslovanje. Osim 2019. kada je imala pozitivan rezultat od 337 hiljada eura, ostalih godina je imala milionske gubitke. Tako je 2018. poslovni rezultat bio minus od milion i po eura, 2017. u minusu je bila 1,7 miliona eura, a godinu prije toga 1,3 miliona eura.

Početkom maja prošle godine došlo je i do promjene u vlasničkoj strukturi kompanije, pa se sada kao osnivač u Centralnom registru privrednih subjekata umjesto firme “Tangril equites” LTD, sa Britanskih Djevičanskih ostrva vodi firma “Advante management corp” LTD.

Međutium, “Tangril equites” LTD i dalje pod hipotekom, kako stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, drži 50 hiljada kvadrata na Platamunima na kome je izgrađen rezidencijalani kompleks vila, na osnovu zajma od 50 miliona eura koje je dala firmi “Overseas assets management“ Ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dvije spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

“Overseas assets management“ je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbjeđenje..

Do lijepog parčeta obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca, kako se ranije objavljivalo, planirao je izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko druge firme K.P.M. Limited, koju su mediji povezavali takođe sa ruskim oligarhom. Firma je kupila zemlju u zeleđe plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine. Kompanija K.P.M. Limidet je takođe promijenila osnivača i, kao kod “Overseas assets management“ vodi se firma “Advante management corp”.

Ove dvije kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnici su velikog zemljišnog kompleksa, dijela obale od čak 550 hiljada kvadrata.

Bonus video: