ODGOVOR MANS-U

MKI: Svim zainteresovanim organizacijama i pojedincima dokumenta u našem posjedu biće data na uvid

"u cilju zaštite interesa građana Crne Gore i istinitog informisanja javnosti, molimo sve koji su zainteresovani za transparentnost ovog projekta da se uzdrže od paušalnih komentara"

3268 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo kapitalnih investicija podržava sve organizacije i pojedince, uključujući i MANS, da iznesu svoj stav, mišljenje ili sumnje u vezi aktivnosti konzorcijuma ENI/Novatek i koncesije za istraživanje nafte i gasa u našem podmorju.

To se navodi u reagovanju Ministarstva kapitalnih investicija povodom navoda MANS-a da je prethodna Vlada na čijem je čelu bio Duško Marković, nezakonito konzorcijumu of šor kompanija Eni Montenegro i Novatek Montenegro iz Holandije sredinom marta prošle godine odobrila produženje roka za završetak istraživanja nafte i gasa, umjesto da aktivira obaveznu garanciju i naplati štetu koja je mogla da dostigne 85 miliona eura.

"Svim zainteresovanim organizacijama i pojedincima dokumenta u našem posjedu biće data na uvid, a naše stručne službe biće im saradnici u provjeri svih detalja vezanih za ovaj, po svim kriterijumima, izuzetno značajan i zahtjevan posao. Ipak, u cilju zaštite interesa građana Crne Gore i istinitog informisanja javnosti, molimo sve koji su zainteresovani za transparentnost ovog projekta da se uzdrže od paušalnih komentara", navodi se u reagovanju.

Dodaju da se možda ispostavi "da je ovo ipak šansa za ekonomski preporod Crne Gore".

"Možda, a i to je dovoljno da, ukoliko je sve u skladu sa zakonima i važećim ugovorima, damo šansu ekonomskom razvoju naše države. Zalažemo se da kao društvo dobro izmjerimo sve eventualne rizike i koristi prije nego što zauzmemo čvrst stav. Poslednje što želimo je da skrivamo nečije greške, a naročito se to odnosi na bivšu Vladu. Na kraju, ovaj ugovor je ratifikovan na sjednici prethodnog Skupštinskog saziva, pa bi bilo korisno da se svi poslanički klubovi aktuelnog saziva jasno izjasne da li su za ili protiv ovog projekta. Tako bi svi imali jasniju sliku stepena sadašnje parlamentarne podrške, a ona je svakako opredjeljujuća za buduće Vladino djelovanje", navodi se u reagovanju.

Preporučujemo za Vas