"EU podrška investicijama doprinijeće da CG obezbijedi održivost javnog duga, ne otplaćujemo kredite trećih strana"

"Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK

12558 pregleda 12 komentar(a)
Ana Pisonero, Foto: BETAPHOTO
Ana Pisonero, Foto: BETAPHOTO

Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati, poručila je portparolka Evropske komsije (EK) Ana Pisonero Hernandez, prenosi portal RTCG.

Ističe da će EU podrška održivim investicijama doprinijeti cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, ali i da EU ne otplaćuje kredite od trećih strana.

Evropska unija ustanovila je konkretan instrument podrške velikim infrastrukturnim projektima na Zapadnom Balkanu, kaže Pisonero, naglašavajući da će Ekonomski i investicioni plan pomoći da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitiora, uključujući Evropsku investicionu banku, pod vrlo povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprinijeće cilju Crne Gore da obezbijedi održivost javnog duga, što je takođe od presudne uloge u kontekstu procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih strana”, kaže Pisonero.

Poručuje da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

"Istovremeno, EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neke kineske investicije mogu imati. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i zavisnosti od duga“, naglašava portparolka EK.

Dodaje da će EU nastaviti da promoviše stabilnost, održivi razvoj i poštovanje dobrog upravljanja, u partnerstvu sa trećim zemljama, takođe i na Zapadnom Balkanu.

Stano: Svaka zemlja je slobodna da ulazi u investicione i kreditne aranžmane kakve želi

Portparol Evropske unije nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku, Peter Stano kazao je da Crna Gora može računati da joj Evropska unija otplaćuje kredit koji je uzela od Kine za izgradnju autoputa.

"Mi ne otplaćujemo kredite koje naši partneri na zapadnom Balkanu uzimaju od trećih strana", rekao je Stano odgovarajući na pitanja novinara.

Stano je, kako prenosi agencija Hina, podsjetio da je Evropska unija najveći dobavljač financijske pomoći, najveći investitor i trgovački partner Crne Gore i da je Komisija donijela plan kojim se mobilizuje devet milijardi eura investicija na zapadnom Balkanu u saobraćaj, čistu energiju, zelenu i digitalnu tranziciju.

"Svaka zemlja je slobodna da ulazi u investicione i kreditne aranžmane kakve želi. Što se tiče konkretno Crne Gore, zabrinuti smo zbog socijalno-ekonomskih i finansijskih učinaka nekih od kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke zavisnosti", rekao je Stano.

Bonus video: