potpisao memorandum sa potpredsjednicom vlade srbije

Bojanić: Cilj nam je da dalje produbimo ekonomsku saradnju sa Srbijom, samo energetski bogate zemlje su ekonomski bogate

Kako su saopštili iz Ministarstva, Mihajlović je kazala da je ponosna na postojeće projekte sa Crnom Gorom, te da se danas razgovaralo i o novim potencijalnim projektima i saradnji na izgradnji Transbalkanskog koridora

12754 pregleda 7 komentar(a)
Bojanić i Mihajlović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Bojanić i Mihajlović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i potpredsjednica Vlade Srbije i ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisali su danas Memorandum o razumijavanju i saradnji u oblasti energetike i rudarstva između dva ministarstva.

Bojanić je kazao da se razgovaralo o dosta tema i da mu je drago da prvi od zvaničnih susreta u regionu ima u Beogradu, jer je Crna Gora u ekonomskoj saradnji najviše upućena na Srbiju, navodi se u saopštenju MKI.

On je poručio da je ovo dugogodišnja saradnja, da je puno projekata već rađeno, i da će otvarati nove.

"Imamo slična iskustva sa obnovljivim izvorima i puno je prostora za razvoj novih. Crna Gora je bogata suncem i vjetrom, to hoćemo da iskoristimo. Cilj nam je da dalje produbimo ekonomsku saradnju, jer samo energetski bogate zemlje su i ekonomski bogate i važno je da se dalje razvijamo u tom pravcu. Ovo je samo početak, spremni smo da pokrenemo mnogo zajedničkih projekata”, rekao je Bojanić nakon sastanka.

Kako su saopštili iz Ministarstva, Mihajlović je kazala da je ponosna na postojeće projekte sa Crnom Gorom, te da se danas razgovaralo i o novim potencijalnim projektima i saradnji na izgradnji Transbalkanskog koridora.

“Razgovarali smo o ekonomskoj regionalnoj saradnji, jer nema ekonomske stabilnosti niti privrednog razvoja bez stabilnosti elektroenergetskog sistema. Danas je bilo riječi i o našoj saradnji u visokonaponskoj mreži, izgradnji Transbalkanskog koridora, koji smo mi započeli. Razgovarali smo i o novim kapacitetima, dakle o izgradnji hidroelektrane za koju se trenutno radi projektno-tehnička dokumentacija, ali i o tome na koji način možemo da imamo još bolju saradnju u obnovljivim izvorima energije, o otvaranju poglavlja i reformisanju preduzeća", istakla je Mihajlović.

Dodala je da je dogovoreno formiranje operativnih timova koji će saradnju dvije zemlje pretočiti u realizaciju, od čega će građani obije države imati koristi.