Kineska ambasada: Investicije nemaju geopolitičke motive, nisu prijetnja po bezbjednost

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian rekao je da je Kina spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje

21378 pregleda 135 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive niti predstavlju prijetnju po bezbjednost, a to što se smatraju negativnim nepravedno je prema toj državi.

To je danas saopšteno iz kineske ambasade u Crnoj Gori.

Kazali su da je auto-put Bar - Boljare najveći infrastrukturni projekat od obnove nezavisnosti Crne Gore. "Ovaj istorijski projekat je od velike važnosti za dugoročni razvoj turizma, koji je pokretač crnogorske ekonomije, i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susednim zemljama", naglasili su iz ambasade.

Ističu da kineske investicije na zapadnom Balkanu doprinose jačanju ukupnog ekonomskog razvoja regiona, povećanju zapošljavanja i životnog standarda, ubrzavanju EU integracija, povećanju uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, te produbljivanju prijateljske saradnje između regiona i Kine. Takve investicije, kako dodaju, pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope.

"Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometa investicije iz drugih zemalja. Takva saradnja je prirodno uzajamno korisna. Ono što se smatraju kineske investicije negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian rekao je da je projekat auto-puta od velikog značaja za život lokalnog stanovništva i socio-ekonomski razvoj Crne Gore, te da je Kina spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje.

Liđian je, kako se navodi, to kazao tokom pres konferencije, odgovarajući na pitanje lista "South China Morning Post" da prokomentariše to što je "Crna Gora nedavno izrazila da se suočava sa poteškoćama u otplati kineskog duga od milijardu eura". Taj list je naveo da je "Evropska komisija u ponedjeljak rekla da neće pomoći Crnoj Gori da vrati taj dug", a da je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović "rekao ranije da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da refinansira dug kako bi zaštitila kandidata za članstvo u EU od zavisnosti od Kine."

"Kineska strana je primijetila medijske izvještaje o tome. Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Posljednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat auto-puta koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda", naveo je portparol kineskog ministarstva.

Bonus video: