kina donira sedam miliona za rekonstrukciju

Rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari: Prvo glavni projekat, pa izbor izvođača radova

Iz MKI nijesu precizirali kada će biti završen glavni projekat

6871 pregleda 3 komentar(a)
Kina donira sedam miliona za rekonstrukciju- Most na Đurđevića Tari, Foto: Arhiva Vijesti
Kina donira sedam miliona za rekonstrukciju- Most na Đurđevića Tari, Foto: Arhiva Vijesti

Ukupni iznos novca koji će Crna Gora platiti za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, za koji će Kina donirati 7,05 miliona eura, biće definisan po završetku izrade glavnog projekta i izrade njegove revizije, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Objašnjeno je i da po završetku izrade glavnog projekta kineska strana treba da izabere izvođača radova što je definisano potpisanim ugovorom.

Iz MKI nijesu precizirali kada će biti završen glavni projekat.

Bivši ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u decembru prošle godine potpisao ugovor o donaciji novca sa Kinezima. Ugovor ima karakter međudržavnog sporazuma između dvije vlade.

Iz MKI su kazali da do sada definisani troškovi države iznose gotovo 30 hiljada eura uz neuračunat PDV.

“Troškovi projektovanja geoloških podloga iznose 7.690 eura, revizije geoloških podloga 826 eura, dok su troškovi revizije tehničke dokumentacije glavnog projekta 20.661 eura, plus PDV za sve ove aktivnosti”, naveli su iz MKI.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić su kazali da ostali dio troškova, koji se prema definisanom ugovoru odnose na obaveze izrada Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, stručni nadzor nad izvođenjem radova, eksproprijaciju - ako bude potrebna, instalacije izvan linije eksproprijacije i tehnički prijem izvedenih radova, biće poznati nakon završetka izrade glavnog projekta rekonstrukcije.

Pojašnjeno je da će Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, čija je osnova revidovana tehnička dokumentacija, raditi po okončanju postupka revizije, po procedurama shodno primjenjivim propisima.

Od potpisivanja ugovora, kako je iz ministarstva saopšteno, Uprava za saobraćaj (UZS) potpisala dva ugovora za potrebe izrade glavnog projekta rekonstrukcije mosta.

“UZS je zaključila ugovor sa firmom Geoprojekt iz Podgorice, za izradu tehničke dokumentacije i ugovor sa firmom Geotehnika Montenegro iz Nikšića o reviziji geoloških podloga”, kazali su iz MKI.

Oni su dodali da je raspisan tender za odabir revidenta glavnog projekta, dok je u planu raspisivanje tendera za odabir stručnog nadzora nad izvođenjem radova koji će biti raspisan po završetku revizije glavnog projekta rekonstrukcije i utvrđivanju tačnog obima radova na rekonstrukciji mosta.

U MKI nijesu mogli da preciziraju koliko dugo će trajati izvođenje radova koje treba da počne nakon revizije glavnog projekta.

Bivše Ministarstvo saobraćaja je pojasnilo da će Crna Gora izdatke iz budžeta za ovaj projekat imati kroz primjenu Zakona o javnim nabavkama.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da novac koji će država iz kapitalnog budžeta izdvojiti za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari ne predstavlja državnu pomoć, jer će se taj novac trošiti prema proceduri koju predviđa Zakon o javnim nabavkama.

Preporučujemo za Vas