Da ne moraju svi da plaćaju članarinu PKCG

Iz MBA smatraju da je novim zakonom PKCG privilegovan. Skupštinski odbor sjutra o novom zakonu kojeg je uradio DPS
117 pregleda 1 komentar(a)
MBA, Foto: MBA
MBA, Foto: MBA
Ažurirano: 06.12.2017. 19:49h

Montengro biznis alijansa (MBA) smatra da je neprihvatljivo da sve firme koje su registrovane u Centralnom registru privrednih subjekata, mimo njihove volje i interesa, moraju silom zakona postati članovi Privredne komore Crne Gore (PKCG) i plaćati odgovarajuću članarinu.

“Predlog zakona o PKCG je povod za naše obraćanje. Prije svega zato što je član 9 kojim se definiše članstvo u PKCG neprihvatljiv, jer se radi o odredbi kojom se prinudno određuje svojstvo člana u PKCG. Jasno je da se na ovaj način diskriminišu sva druga poslovna udruženja u Crnoj Gori koja su utemeljena na principu slobodnog udruživanja”, kazali su iz MBA.

Iz te poslovne asocijacije smatraju da ako taj novi zakon bude usvojen sva druga poslovna udruženja bi imala status diskriminisanih poslovnih asocijacija čiji bi eventualni članovi primarno bili članovi PKCG, a tek sekundarno, ukoliko to žele, mogli bi imati svojstvo i njihovih članova.

“Primjedbe MBA na prijedlog zakona isključivo su motivisane potrebom za neophodnošću stvaranja ravnopravnih uslova za sve učesnike tržišne utakmice, bez privilegovanih i favorizovanih koji odmah, u startu, dobijaju ogromnu prednost, nedostižnu za sva ostala poslovna udruženja. Protivimo se svakom uvođenju novih biznis barijera, novih nameta za privatni sektor, kakav je bez ikakve sumnje i nametnuta obaveza da poslovni subjekti moraju plaćati članstvo PKCG”, kazali su u MBA.

Iz te poslovne asocijacije su kazali da bi željeli da kolege iz PKCG njihovu inicijativu prihvate, ne kao akt uperen protiv bilo koga, već kao nastojanje da se poštuju principi i pravila ravnopravnosti i slobode izbora, što donosi samo benefite za sve učesnike na tržištu.

Skupštinski odbor za ekonomiju sjutra treba da razmatra predlog zakona o PKCG, kojeg su pripremili DPS i PKCG.

Ustavni sud je prošle sedmice odlučio da odbaci inicijativu grupe opozicionih poslanika da se preispita ustavnost i zakonitost članskog doprinosa koji se plaća PKCG na osnovu njene odluke. Poslanici smatraju da se dažbine mogu uvoditi samo zakonom.

Bonus video: