Predložena nova uprava "Plantaža", problema puno bure

U novom odboru direktora, prema saznanjima “Vijesti”, biće Nebojša Vuksanović, Miloš Popović, Marija Nikčević, Darko Rašović, Boris Boričić, Snježana Pavićević i Nikola Perišić

60892 pregleda 311 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Kandidati za novi sedmočlani odbor direktora “Plantaža” su Nebojša Vuksanović, Miloš Popović, Marija Nikčević, Darko Rašović, Boris Boričić, Snježana Pavićević i Nikola Perišić, saznaju “Vijesti”.

Skupština akcionara kompanije “Plantaže” zakazana je za sjutra, dok bi Vlada danas trebalo da predloži imena šest članova nove uprave ove državne firme, dok je sedmi član predstavnik manjinskog akcionara Crnogorske komercijalne banke (CKB) Nikola Perišić, koji je i do sada bio član borda ove kompanije.

Nova uprava preuzima kompaniju u jednom od njenih najtežih trenutaka jer se praktično nalazi pred stečajem sa dugovima od preko 45 miliona eura.

Sadašnja uprava kompanije procjenila je da joj hitno treba državna pomoć od najmanje pet miliona eura za isplatu dijela zaostalih zarada i neophodne proljećnje radove u vinogradima i voćnjacima kompanije.

Vanredne revizija koju je zatražilo Ministarstvo poljoprivrede nedavno je zaključila da kompanija duguje 45 miliona eura i da se nalazi se pred stečajem, a kao razlog za takvo stanje navedeno je neracionalno poslovanje proteklih godina, trošenje ogromnih količina novca na sporne naknade i druge privilegije koje je rukovodstvo dodjeljivalo sebi.

Iz dosadašnjeg borda direktora saopštili su da je za krizu kriva pandemija koronavirusa i gubitak ruskog tržišta, kao i da kompanija na zalihama ima 20 miliona litara vina vrijednih 35 do 38 miliona eura. Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su iskazali sumnje u tačnost vrijednosti zaliha koja se navodila u bilansima kompanije.

“Plantaže” još nijesu predale finansijske izvještaje za prošlu godinu iako je rok istekao. Odbor direktora nakon konstituisanja treba i da se odredi o sadašnjem izvršnom direktoru Miroslavu Vukoviću koji je u oktobru prošle godine zamijenio dugogodišnju direktorku Vericu Maraš. Jedna od važnih obaveza nove uprave biće i da ispita rad i odgovornost prethodnih uprava, protiv kojih postoji i nekoliko aktivnih krivičnih prijava.

Najviše akcija u “Plantažama” - 22,2 odsto, ima državni Investiciono-razvojni fond (IRF), a njegovi predstavnici u bordu biće Vuksanović, Popović i Nikčevićeva. Fond PIO ima 21,4 odsto akcija i dva predstavnika Rašovića i Boričića, dok će po jednog člana imati Zavod za zapošljavanje sa 8,5 odsto i CKB banka sa 9,2 odsto akcija, a njih će predstavljati Pavićevićeva i Perišić. Vlada na svoje ime ima 3,6 odsto akcija, ali neće imati direktnog predstavnika. Ostali mali akcionari, radnici i bivši privatizacioni fondovi posjeduju oko 35 odsto akcija, ali,prema ovoj raspodjeli ponovo ostaju bez svog predstavnika u bordu kompanije.

Sadašnji odbor direktora ima devet članova, predsjednik je prof. dr Božo Mihailović, a članovi Dušan Perović, prof. dr Veselin Orlandić, prof. dr Boban Melović, mr Đorđije Rajković, mr Sead Šahman, mr Nikola Perišić, mr Zoran Senić i Vladislav Dulović.

Biografije kandidata za bord direktora kompanije

Prema podacima iz biografije, Vuksanović ima 20 godina menadžerskog iskustva u oblasti investicija, bankarstva, osiguranja i telekomunikacija u Švajcarskoj, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori. Obrazovao se na California State University u SAD. Donedavno je bio član borda direktora nove avio kompanije “ToMontengro”, gdje je podnio ostavku zbog prelaska na novu funkciju.

Popović je po struci ekonomista i magistar upravljanja ljudskim resursima, bio je rukovodilac u više institucija. Ekonomista je i Nikčevićeva koja ima 10 godina radnog iskustva na poslovima finansija, računovodstva, knjigovodstva i evidencije imovine.

U biografiji Rašovića navodi se da je diplomirani inženjer poljoprivrede, inspektor za zaštitu bilja sa 24 godine iskustva u državnoj administraciji, poljoprivrednoj inspekciji, Ministarstvu poljoprivrede. Radio je kao komercijalni direktor u “HP poljoprodukt”, te kao izvršni direktor firmi “Galaks”, “Denir”.... Predsjednik je NVO “Stop diskriminaciji” i član interventnog tima za zaštitu zaštićenih vrsta divljači.

Boričić je grafički dizajner i specijalista grafičkog oblikovanja sa 16 godina radnog iskustva, bio je izvršni direktor beogradske firme “Coding”, “Pako” iz Andrijevice, regionalni menadžer ETG group, dok je Pavićevićeva diplomirala pravo i magistar je političkih nauka. Ona je radila kao izvršni direktor preduzeća “Comersa”, ovlašćeni direktor “Alpha”, šef kancelarije IOM (međunarodna organizacija za migracije UN), predstavnik borda Swiss osiguranja...

Bonus video: