Ograničen izvoz ogrijevnog drveta i sirovina do maja 2023.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu", a primjenjivaće se do 1. maja 2023. godine

10892 pregleda 12 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je donijela odluku da ograniči izvoz ogrijevnog drveta i drugih drvnih sortimenata, tako da će njihov izvoz biti moguć samo uz posebne dozvole Ministarstva poljoprivrede.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu", a primjenjivaće se do 1. maja 2023. godine.

Kako je navedeno odluka je donijeta radi ublažavanja posljedica nestašice drvnih sortimenata u Crnoj Gori.

"Zbog značajnog odliva drvnih sortimenta u oblom stanju do kog je došlo usljed nedovoljne kontrole i evidencije izvršavanja ugovora o korišćenju šuma od 2010. do 2015. godine, Vlada je u prethodnom periodu bila prinuđena da, u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini, uvede ograničenje izvoza u ovoj oblasti. Konstatovano je da su efekti dosadašnje primjene očigledni i apsolutno su na fonu toga da je zaustavljen izvoz drvne sirovine, a da se značajno uvećava izvoz prerađenog drveta, što su bili i ciljevi odluke. Daljom primjenom Odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata spriječiće se nestašica drvnih sortimenata na domaćem tržištu, a privredna društva će imati stabilnije poslovanje. Osnovna sirovina će se prerađivati u Crnoj Gori i izvoziće se proizvodi od drveta sa dodatom vrijednošću, dok će građani imati sigurno snadbijevanje ogrevnim drvetom. Takođe, primjenom ove odluke pospješiće se korišćenje drveta iz legalnih izvora i uticaće se na smanjenje bespravnih sječa", navedeno je u obrazloženju odluke.

Bonus video: