Ministarstvo poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede

Omogućili raspisivanje javnog poziva za podršku ruralnom turizmu

Kroz novi javni poziv zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada eura do 150 hiljada eura, dok podrška iznosi do 65 odsto prihvatljivih troškova

3021 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede je, usvajanjem izmjena i dopuna uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU, odnosno IPARD II programa, steklo uslove za raspisivanje prvog javnog poziva za podršku razvoju ruralnog turizma.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Vlada u četvrtak usvojila uredbu, čime su se stekli uslovi da se, nakon njenog stupanja na snagu, objavi javni poziv kroz IPARD II program.

„Prepoznajući značaj prirodnih potencijala ruralnih područja Crne Gore, kao i njihov doprinos oživljavanju sela, ravnomjernom regionalnom razvoju i smanjenju nezaposlenosti, podrška razvoju ruralnom turizmu imaće višestruke benefite“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ruralni turizam stvara uslove za zadovoljavanje potreba sve većeg broja turista koji pronalaze mir i zadovoljstvo u prirodi, zdravom načinu života, tradicionalnoj kuhinji, gostoprimstvu seoskih domaćinstava i očuvanim običajima i tradiciji.

„Kroz novi javni poziv zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada eura do 150 hiljada eura, dok podrška iznosi do 65 odsto prihvatljivih troškova“, precizirali su iz Ministarstva.

Korisnici podrške mogu biti pojedinci kao nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava do objave javnog poziva, ali i preduzeća, mikro i mala, koja posluju izvan ruralnih područja ili u njima.

„Prihvatljive su samo investicije koje se realizuju na nadmorskoj visini iznad 600 metara“, dodaje se u saopštenju.

Predmet investicije može biti izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, objekata za pripremanje hrane, pića i napitaka, uređenje turističke infrastrukture, odnosno tematski i zabavni parkovi, teniski tereni, bazeni, zabavno rekreativne staze ili putevi – trim staze, vidikovci, panoramski putevi, biciklističke i planinarske staze, izgradnja i/ili rekonstrukcija postrojenja i/ili nabavka opreme za obnovljive izvore energije i nabavka opreme i uređaja za tretman otpada i otpadnih voda.

„Korisnici podrške moraju do dana konačne isplate biti vlasnici komplementarnih ugostiteljskih objekata u skladu sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu“, kazali su iz Ministarstva.

Pojedinci mogu aplicirati za komplementarne objekte kao što su kuća, seosko domaćinstvo, turistički apartman, kamp do 15 smještajnih jedinica, sa maksimalnim kapacitetom do deset soba odnosno 20 ležaja.

„Preduzeća mogu aplicirati za komplementarne objekte u koje spadaju kuća, seosko domaćinstvo, turistički apartmanski blok sa deset i više turističkih apartmana u okviru istog građevinskog objekta, turistički apartman, gostionica, hostel, etno selo, odmaralište, planinarski dom, sa maksimalnim kapacitetom do 15 soba odnosno 30 ležaja“, rekli su iz Ministartva.

Detaljnije informacije i kompletna dokumentacija biće dostupna nakon objavljivanja javnog poziva na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – IPARD program – www.ipard.gov.me.

Preporučujemo za Vas