Nastavak korišćenja i fazna rekultivacija deponije Maljevac

Iz EPCG poručili da će se potruditi da stvore uslove za maksimalnu valorizaciju energetskih potencijala Pljevalja

3967 pregleda 1 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: EPCG
Deponija Maljevac, Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je otvoreni postupak javne nabavke za aktivnost “Izvođenje radova na projektu – nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac”.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 895.000 eura bez PDV-a, a radovi, kako je saopšteno, predstavljaju nastavak radova na korišćenju kasete III (do kote 824 metara nadmorske visine), i definisani su Glavnim projektom.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao je da projekat podrazumijeva izvođenje geodetskih i zemljanih radova, građevinske i montažne radove kao i izradu projekta izvedenog stanja.

Projekat, kako se dodaje, predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete 2019. godine na izvođenju radova na korišćenju kasete III na Maljevcu, a čiji cilj je da se obezbijedi nesmetano odlaganje produkata rada Termoelektrane Pljevlja. Iz EPCG podsjećaju da su, što se tiče kasete tri, do sada izveli dvije faze radova. Faza I predstavlja pripremu Kasete III sa izgradnjom nasipa do kote 817 metara nadmorske visine, a vrijednost ugovora potpisanog u julu 2019. je oko 655 hiljada eura. Faza II predstavlja izgradnju nasipa do kote 821 metara nadmorske visine, a vrijednost ugovora potpisanog u novembru 2020. je oko 400 hiljada eura.

‘’Elektroprivreda, uporedo sa gore navedenim aktivnostima. vrši aktivnosti na rekultivaciji kasete II, rekultivaciji nizvodnih kosina, sanaciji klizišta, izmještanju Paleškog potoka sa izgradnjom pumpe procjednih voda, izgradnji trafostanice i ostale elektro infrastrukture za potrebe pumpne stanice drenažnih voda’’, podsjetio je Rovčanin. Te aktivnosti finansiraju se iz kredita Svjetske banke, za koje je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, nakon sprovedenog tenderskog postupka po pravilima Svjetske banke potpisala Ugovor.

Rovčanin
Rovčaninfoto: EPCG

Iz EPCG napominju da se intenzivno sprovodi projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu i da su za sada zatvorene dvije trećine deponije. Projekat je vrijedan oko 20 miliona eura, a na jednom dijelu deponije se radovi privodi kraju, dodaju iz kompanije. Projekat obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, a ozelenjavanje površina počelo je sadnjom osam hiljada sadnica crnog bora, javora i ruja. Uporedo sa sadnjom drveća vrši se sjetva trave, nakon čega slijedi postavljanje parkovskog mobilijara.

Deponija nakon rekultivacije
Deponija nakon rekultivacijefoto: EPCG

"Nakon zavšetka projekta i rekultivacije deponije Maljevac, Pljevlja će na raspolaganju imati uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa preko 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, po najsavremenijim standardima struke. Biće izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i dr., i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi. Ova velika površina, pored rekreativnog karaktera, predstavljaće i dodatna pluća grada", dodaju iz EPCG.

Poručili su da će se potruditi da stvore uslove za maksimalnu valorizaciju energetskih potencijala Pljevalja i da će EPCG biti dobar partner za budućnost Pljevalja, u stvaranju uslova za kvalitetniji život građana.

Bonus video: