Treća sreća: Carević bi ponovo o Veljoj vodi

Kako je “Vijestima” potvrđeno, sjednica Skupštine opštine trebalo bi da bude održana u prvoj sedmice maja, a odluka Carevića da ponovo predloži istu odluku, mogla bi nanovo da izazove krizu unutar vladajuće koalicije, što se i dogodilo prije godinu i po

11816 pregleda 11 komentar(a)
Planirani izgled kompleksa, Foto: Velja voda lux
Planirani izgled kompleksa, Foto: Velja voda lux

Gradonačelnik Marko Carević ponovo je uputio skupštinskoj službi da se u dnevni red predstojeće sjednice Skupštine opštine uvrsti odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije “Velja voda lux”.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, sjednica Skupštine opštine trebalo bi da bude održana u prvoj sedmice maja, a odluka Carevića da ponovo predloži istu odluku, mogla bi nanovo da izazove krizu unutar vladajuće koalicije, što se i dogodilo prije godinu i po.

U pitanju je treći pokušaj prvog čovjeka Budve da se odbornički saziv izjasni da li su za to da se aminuje protokol koji je Carević još u prvom mandatu, prije godinu i po, zaključio sa kompanijom “Velja voda lux“, kojim je bilo predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi svoju parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrat nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza.

 Zelena površina kod TQ Plaze
Zelena površina kod TQ Plazefoto: Vuk Lajović

Riječ je o ugrubo završenoj Lameli C, odnosno poslovno-stambenim prostorima u sivoj zoni, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića i pripali Opštini.

Carević je prvi put uoči Nove godine predožio da se odluka nađe na dnevnom redu, ali je samoincijativno povukao, da bi ponovo predložio da se uvrsti početkom marta, ali nije dobio glasove koaliconih kolega.

Na skupštinskom zasjedanju održanom 11. marta protiv toga da se odluka nađe na dnevnom redu glasali su odbornici Demokratske Crne Gore, kao i takozvani “treći blok” (dio Carevićeve koalicije), pet odbornika iz redova Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i Prave Crne Gore, dok su za to da se o odluci razmatra na zasjedanju glasali odbornici Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partija (DNP), ali i odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je kasnije pojasnila da bi bila protiv tog aranžamana, ali je htjela da se javnost upozna sa svim detaljima. Odbornici opozicionog DPS, SD i LP nijesu prisustvovali zasjedanju.

Sada Carević, kako je “Vijestima” potvrđeno, traži da se odbornici izjasne da li su za protokol ili ne, jer sa druge strane “Velja vodas lux” čeka odluku glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića da im da saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela koji namjeravaju da grade na svojoj parceli.

Punih godinu i po investitori su čekali da se koalicija DF i Demokrata dogovori, te da li će preuzeti njihovu parcelu, a da im zauzvrat daju dio kompleksa TQ Plaza.

Slučaj “Velje vode lux“ u proteklih godinu i po oslikava politički rat koji bukti na relaciji Demokratske Crne Gore i Nove srpske demokratije. I dok su se lokalne Demokrate zalagale da parcelu od gotovo tri hiljade kvadrata na lokalitetu Velja voda, kao jedinu zelenu površinu u srcu Budve, treba proglasiti javnim interesom i eksproprisati, što kao odluka nije dobila zeleno svjetlo prije godinu i po od ostatka koalicije, dotle Carević i njegova administracija iz redova NSD, se zalaže da Opština preuzme pomenutu parcelu, kako bi je zadržali i pretvorili u park, a ispod nje gradili četvoroetažnu garažu.

Ono na čemu Demokrate insistiraju da je protokol neprihvatljiv zbog sporne procjene kako parcele “Velja voda lux”, tako i poslovnih prostora u TQ Plaza. Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

“Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju “Velja voda lux”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

“Velja voda lux” tvrdi da iz Opštine prave pritisak na Žižića

Sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Nikola Plamenac je, u dopisu glavnom državnom arhitekti Mirku Žižiću, napisao da se Opština protivi davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg kondo hotela sa pet zvjezdica. Plamenac, kadar Demokrata, je upozorio državnog arhitektu da budući šestospratni hotel nema riješen pristup u skladu sa planskim dokumentom, a nadležni organ Opštine Budva nije dao saglasnost na službenost prolaza. Iz kompanije “Velja voda lux” su saopštili da su navodi Plamenca “netačni, politički motivisani i predstavljaju pokušaj vršenja uticaja na rad glavnog državnog arhitekte”.

Naveli su da nije tačno da je, kako je napisao Plamenac, idejnim rješenjem predviđeno građenje na dijelu katastarske parcele koja je u vlasništvu Opštine “iz razloga što je izgradnja objekta u cjelosti planirana na parcelama koje su u vlasništvu investitora, te da je investitor dobio saglasnost vlasnika susjedne parcele za kolski pristup parceli”.

Bonus video: