MMF: Crna Gora posebnu pažnju mora posvetiti javnom dugu

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se sa članovima tehničke misije MMF-a, koji borave u Crnoj Gori, zbog pružanja podrške Ministarstvu na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom
3 komentar(a)
CBCG, MMF, sastanak, Foto: Centralna banka Crne Gore
CBCG, MMF, sastanak, Foto: Centralna banka Crne Gore
Ažurirano: 06.12.2017. 12:58h

Crna Gora je odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije i ostvarenim ekonomskim rastom postigla dobre rezultate na planu unaprijeđenja stanja javnih finansija, ali se posebna pažnja mora posvetiti javnom dugu, ocijenili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„U tom pravcu, misija MMF će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu pronalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu“, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se danas sa članovima tehničke misije MMF-a, koji borave u Crnoj Gori, zbog pružanja podrške Ministarstvu na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom.

Žugić je predstavnicima MMF-a predstavio najnovije indikatore u bankarskom sektoru i rezultate djelovanja CBCG na planu saniranja ranjivosti u finansijskom sektoru, kao i dokument Preporuke Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini.

Poseban segment tog dokumenta odnosi se na preporuke u dijelu fiskalne politike, gdje je CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu procesa fiskalne konsolidacije.

"Posebno hrabri odgovoran odnos koji je Vlada pokazala prema javnoj potrošnji, kao i njeno planiranje u skladu sa budžetskim prihodima, što garantuje silazni trend javnog duga u srednjem roku", saopštio je Žugić.

On je kazao da je CBCG spremna da, kroz angažovanje svojih kadrovskih kapaciteta, a u dijelu svojih nadležnosti, pruži podršku, ne samo procesu izrade strategije javnog duga, već i njene implementacije.

Bonus video: