Sekulić: Započeti, održati i unaprijediti biznis u Glavnom gradu nije lako

"Podgorica je grad koji je najznačajniji nosilac crnogorske privredne djelatnosti i važno nam je da privrednicima u tom gradu predstavimo sve vidove podrške koje nudimo", kazala je Sekulić
86 pregleda 2 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.12.2017. 18:25h

Započinjanje i održavanje biznisa u Podgorici, kao najznačajnijem nosiocu crnogorske privredne djelatnosti, nije lako zbog velike konkurencije, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da je Vladi važno da predstavi vidove podrške i za privrednike iz Glavnog grada.

Ona je danas u Podgorici, na centralnom događaju Biznis karavana, kazala da se, kada je riječ o unaprijeđenju privrede, često fokus stavlja na sjeverne i manje razvijene opštine, a da se, ponekad neopravdano, zapostavlja Glavni grad.

“Podgorica je grad koji je najznačajniji nosilac crnogorske privredne djelatnosti i važno nam je da privrednicima u tom gradu predstavimo sve vidove podrške koje nudimo. Započeti, održati i unaprijediti biznis u Glavnom gradu nije lako zbog postojanja mnogo veće konkurencije nego što je to slučaj u ostalim opštinama”, rekla je Sekulić.

Biznis karavan je, kako je podsjetila, pokrenut kao ideja veće i bolje komunikacije sa privrednicima, kako bi predstavnici Ministarstva čuli od privrede čime bi taj Vladin resor mogao da doprinese unaprijeđenju njihovog poslovanja.

“Ideja je bila i da privrednicima predstavimo programe podrške Ministarstva. Biznis karavan je do sad obišao 13 opština, a ideja je da se obiđu i ostale opštine. U narednoj godini počećemo i novi projekat koji se odnosi na promociju domaćih proizvoda”, dodala je Sekulić.

Ona je navela da su predstavnici privrede Vladi dali dosta inspiracije da određene sisteme unaprijedi.

Ministarstvo je Biznis karavan pokrenuo uz podršku Programa Ujedinjenin nacija za razvoj (UNDP), kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa.

Gradonačlenik Glavnog grada, Slavoljub Stijepović, kazao je da projekat Biznis karavana svjedoči o kontinuiranim naporima koje Vlada i njeni strani partneri ulažu sa ciljem da Crnu Goru, kao investicionu destinaciju, učine konkurentnijom za domaća i strana ulaganja.

“Glavni grad je napravio značajne iskorake u cilju unaprijeđenja poslovnog ambijenta. Osnovali smo Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Vijeme pred nama će pokazati da je i žesnko preduzetništvo adut koji će obezbijediti dodatnu snagu domaćoj ekonomiji”, rekao je Stijepović.

Glavni grad je, prema njegovim riječima, to prepoznao i pokazao poseban senzibilitet za razvoj ženskog preduzetništva.

Šef sektora za demokratsko upravljanje i ekonomiju i životnu sredinu u UNDP-u, Tomica Paović, naveo je da je Biznis karavan samo jedna od aktivnosti koju zajednički sa Vladom sprvode od 2014. godine, a koja je usmjerena na unaprijeđenje ukupnog poslovnog ambijenta i eliminisanje biznis barijera sa kojima se privrednici susrijeću.

“UNDP u saradnji s Vladom traži nove načine da unaprijedi crnogorsku ekonomiju i poslovni ambijent, kako bi crnogorske kompanije bile što konkurentnije na tržištu Evropske unije (EU). Biznis karavan je sjajna prilika da podržimo napore da Vladine podsicajne mjere stignu do što više preduzetnika”, saopštio je Paović.

Potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, podsjetila je da ta poslovna asocijacija u kontinuitetu sagledava sve prepreke sa kojima se privrednici susrijeću u poslovanju.

“U nastojanju da uskladi poslovnu klimu na lokalnom nivou sa najboljom praksom, PKCG organizuje i program sertifikacije opština koji daje jasne smjernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodne priznate standarde efikasne i transparentne administracije”, zaključila je Filipović.

Biznis karavan je do sada posjetio 13 crnogorskih opština, i to Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak, Cetinje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Budvu i Tivat.

Bonus video: