Žugić predložio svog bivšeg pomoćnika: Radonjić kandidat za viceguvernera

Radonjić je u svojoj karijeri bio i izvršni direktor za bankarske operacije u nekadašnjoj Hipo Alpe Adria banci (Adiko banka), izvršni direktor za finansije u Sosijete ženeral banci, a predstavljao je i državu u Odboru direktora EPCG
797 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Radonjić (Novina)
Miodrag Radonjić (Novina)
Ažurirano: 06.12.2017. 07:02h

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić predložio je Skupštini da za trećeg viceguvernera imenuje Miodraga Radonjića, koji je bio pomoćnik ministra finansija dok je Žugić bio ministar.

Predlog Žugića je juče stigao u parlament. Mjesto trećeg viceguvernera je predviđeno nakon nedavno usvojenog novog Zakona o CBCG i kako je objašnjeno ono je neophodno zbog obaveza koje će ta institucija imati u narednom periodu u okviru evropskih integracija.

Radonjić je od marta ove godine zaposlen u CBCG kao direktor sektora za finansijske i bankarske operacije, a na tu poziciju je došao sa mjesta glavnog izvršnog direktora u Novoj banci.

Radonjić je u svojoj karijeri bio i izvršni direktor za bankarske operacije u nekadašnjoj Hipo Alpe Adria banci (Adiko banka), izvršni direktor za finansije u Sosijete ženeral banci, a predstavljao je i državu u Odboru direktora EPCG.

Radonjić je bio u Adiko banci kada su odobreni krediti sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, koja je značajno povećala iznose tih kredita zbog čega su klijenti tužili banku, a i njega napadali u javnim nastupima. On je bio pomoćnik Žugiću kada je potpisan dolarski kredit sa kineskom Eksim bankom za izgradnju autoputa a bez osiguranja od valutnog rizika.

U Žugićevom obrazloženju nema detaljnijih informacija o tome koji će sektor pokrivati Radonjić.

Druga dva viceguvernera su Irena Radović koja je viceguverner za kontrolu bankarskog sistema i Nikola Fabris koji je viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet.

Novi saziv parlamenta, od konstituisanja prije godinu dana, još nije predložio četiri člana Savjeta CBCG koje bira Skupština. Postojećim članovima Savjeta koje je izabrao parlament (Srđa Božović, Asim Telaćević, Milivoje Radović i Milorad Jovović) istekao je mandat prošle godine.

Bonus video: