Uskoro nastavak projekta “Hiljadu plus”

Ministarstvo očekuju da će omogućiti niže cijene stanova, kao i najniže kamatne stope i manje druge troškove
69 pregleda 1 komentar(a)
Stanovi, zgrada Hiljadu plus, Foto: Arhiva Vijesti
Stanovi, zgrada Hiljadu plus, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.12.2017. 17:57h

Banka za razvoj Savjeta Evrope (CEB) odobrila je kreditni zahtjev Vladi od 10 miliona eura za treći nastavak projekta “Hiljadu plus” za rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, pa su se stekli uslovi za potpisivanje ugovora sa CEB-om i početak nastavka projekta, saopštili su juče iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Oni su naveli da će u zavisnosti od dinamike pregovora sa CEB-om koji su u završnoj fazi, do kraja godine i početkom naredne biti objavljeni javni pozivi za banke koji žele da ponude kredite, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i poziv za građane koji žele da kupe stanove.

U ovom nastavku projekta, kako su naveli iz Ministarstva, stambeni problem bi moglo rješiti oko 400 domaćinstava. U prethodne dvije faze projekta stambeno pitanje je riješilo 809 porodičnih domaćinstva, sa 2.149 članova.

“U ovom projektu dugoročni hipotekarni krediti dodjeljivaće se sljedećim ciljnim grupama: 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života. Prioritet će imati: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da će u pregovorima sa građevinskim kompanijama insistirati na nižim cijenama kvadrata stana, a od banaka će tražiti dodatno snižavanje kamatne stope.

Novitet u ovoj fazi biće i ponuda stanova u starogradnji koji moraju zadovoljiti kriterijume energetske efikasnosti i čija ponuda će doprinijeti konkurentnosti cijena.

Projekat omogućava i niže troškove obrade kredita, niže cijene usluga notara kao i životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne.

Bonus video: