Spriječena prodaja, „Simon” otišao u stečaj

Beranska autoprevozna firma ušla je u stečaj samo dva dana prije nego je bila najavljena segmentirana prodaja. Imovina ‘Simon vojaža’ vrijedna je 2.178.583 eura, dok su obaveze prema dužnicima 2.458.443 eura

25753 pregleda 180 reakcija 11 komentar(a)
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Boris Pejović
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Boris Pejović

Beranska autoprevozna firma “Simon vojaž” ušla je u stečaj samo dva dana prije nego je bila najavljena segmentirana prodaja preko izvršitelja, a stečajni upravnik Saša Zejak predložio je prodaju cjelokupne imovine.

Zejak je “Vijestima” rekao da se radi o firmi koja ima “posebnu socijalnu dimenziju i društveni značaj“.

“’Simon vojaž’ ima dobar imidž. Od javnog interesa je i ne bi bilo dobro da se prodaje segmentirano. Mene je izvršitelj obavijestio da je na moj zahtjev prekinuo postupak prodaje segmentirano“, rekao je Zejak.

On je objasnio da je već popisana imovina koja je knjigovodstveno vrijedna manje nego što su obaveze.

“Knjigovodstveno imovina ‘Simon vojaža’ vrijedna je 2.178.583 eura, dok su obaveze prema dužnicima 2.458.443 eura. Stvarno stanje biće utvrđeno tokom izrade liste potraživanja“, kazao je Zejak.

On je konstatovao da firma ne obavlja djelatnost, a da je posljednje četiri godine radila sa gubitkom, da je prezadužena i da ne postoji mogućnost reorganizacije.

“Najbolje rješenje bi bilo nastavak poslovanja kroz ulaganja“, rekao je Zejak.

Mada je sada sve na dugom štapu i neizvjesno, i mada je u toku postupak njihovog odjavljivanja, zadovoljni su i radnici ‘Simon vojaža’, koji štrajkuju već skoro punu godinu.

“Mi smo zadovoljni što je spriječena prodaja samo autobuske stanice preko izvršitelja. Ovako se možemo nadati da će cjelokupna imovina biti prodata nekom ko će uložiti novac i nastaviti djelatnost“, rekao je prestavnik radnika Nenad Radičević.

Da je stečaj nepopularno, ali u ovom trenutku za ‘Simon vojaž’ jedino zakonsko i ispravno rješenje, ranije je ocijenio i rukovodilac kancelarija za zaštitu prava zaposlenih Saveza sindikata Crne Gore Goran Ćulafić.

Prema njegovim riječima, stečaj predstavlja nužno zlo u ovom trenutku, jer se ne zna koliko tačno ima povjerilaca i kolika su potraživanja.

“Mi ne znamo da li će radnici moći da se naplate, dok ne utvrdimo preko Direkcije za nekretnine čija je zemlja na autobuskoj stanici i čija je autobuska. Čiji su autobusi? Sve je to pitanje nakon što je protiv jednog od vlasnika drugi suvlasnik iz inostranstva podnio krivičnu prijavu“, kazao je Ćulafić.

On je tada izrazio i sumnju da “u toj stvari nisu čista posla“.

“Skoro će puna godina od kada su radnici započeli štrajk u ovom preduzeću i ukazali na brojne nezakonitosti. Šta se desilo u međuvremenu? Ovako dugo ćutanje ukazuje na to da posla nisu čista“, rekao je Ćulafić.

Sa protesta radnika Simon Vojaža
Sa protesta radnika Simon Vojažafoto: Tufik Softić

Radnici podsjećaju da je državljanin Luksemburga Simon Bernard, podnoseći krivičnu prijavu, doveo u pitanje vlasništvo Mehmeda Adrovića u “Simon vojažu”. Tu krivičnu prijavu, nakon početnih izviđajnih radnji, preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo. U krivičnoj prijavi piše da su se u radnjama Adrovića stekla sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlašćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama njegove supruge Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave.

Adrović je predsjednik Opštinskog odbora DPS u Petnjici i predsjednik lokalnog parlamenta u toj varoši. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova. On je ranije “Vijestima” rekao da krivična prijava nema smisla.

Radnici prekinuli štrajk i otvorili autobusku stanicu

Stečajni upravnik je “Vijestima” rekao da će, s obzirom na saznanje u vezi sa krivičnom prijavom, sačekati šta će reći pravosudni organi.

“Ja sam uspio da izvršim pomirenje osnivača i radnika. Radnici su prekinuli štrajk i otvorili autobusku stanicu da može normalno da funkcioniše i da se naplaćuju makar peronske karte”, rekao je Zejak.

Predstavnik radnika Nenad Radičević kaže da bi bio najsrećniji kada bi se postojećim autobusima mogao makar organizovati lokalni saobraćaj, jer je prestanak rada Simon vojaža i posebno autobuske stanice, napravio haos u autobuskom saobraćaju u regionu, ali i šire, s obzirom da je ova autobuska stanica naprometnija na sjeveru Crne Gore.