Institut "snimaju” iz UN, Rakčević i partner, Kostić, Iberostar

Prioritet u ponudi bi moralo biti očuvanje osnovne djelatnosti, umjesto atraktivne lokacije ili samo hotelskog kapaciteta
176 pregleda 0 komentar(a)
Institut Igalo
Institut Igalo
Ažurirano: 05.12.2017. 14:36h

Za Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu interesuju se MK grupa srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, crnogorski privrednik Žarko Rakčević sa partnerom - svjetskim turoperatorom “Tomas Kukom”, Udruženja ratnih veterana pri UN i španski predstavnici Iberostara koji su suvlasnici bečićkog hotela Belvi.

To je “Vijestima” potvrđeno u Tenderskoj komisiji za privatizaciju.

Tender za prodaju jedne do najvećih i najpoznatijih institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu najavljivan je do kraja ove godine ako “interesovanja prerastu do nivoa ozbiljne ponude”.

Peti pokušaj predstavnika države da prodaju Institut biće prolongiran za narednu godinu.

“Vijesti” nezvanično saznaju da, i pored značajnog interesovanja, još nema ponude koja bi primarno značila očuvanje osnovne djelatnosti centra, a da nije prioritet atraktivna lokacija ili samo hotelski smještaj.

Prema nezvaničnim informacijama, Udruženja ratnih veterana pri UN je ozbiljan i poželjan kandidat za Institut, ali nije sigurno da mogu pripremiti konzorcijum koji bi ispunio sve uslove za taj projekat.

Uz njih i Kostićevu MK grupu, koja je učestvovala na tenderima za Institut Igalo, interesovanje za model privatizacije hercegnovske kompanije pokazali su Rakčević sa jednim od najvećih turoperatora u svijetu sa kojim sarađuje u hotelu Vile Oliva, te Iberostar.

Jedna od opcija koja je dosad zagovarana, osim prodaje većinskog paketa državnih akcija, bilo je upravljanje centrom na pet godina i dokapitalizacija, a od ulaganja bi zavisio vlasnički udio partnera.

Iz Tenderske komisije je saopštavano da su potrebne značajne investicije u osnovnu djelatnost Instituta Igalo, a da su zaposleni osposobljeni za vrhunske usluge. Istaknuto je da nije presudna prodaja akcija, već investicije, kao i da nađu operatora koji može da uposli kapacitete u Institutu.

Dio medicinske opreme zdravstveno-rehabilitacionog centra biće zamijenjen nakon 35 godina, nabavku će finansirati iz sopstvenih sredstava, a procijenjeno je da će za to biti potrebno oko 200 hiljada evra. To je nedavno saopštila izvršna direktorka dr Gordana Rajović.

Profit Instituta iznosi milion eura od januara do kraja septembra ove godine, a lani je ostvario dobit od 18 hiljada eura.

U sastavu Instituta je i ekskluzivna vila Galeb, sagrađena 1979. godine za potrebe predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita.

IWG za mnoge bio nepoželjan, ugovor poništen u maju 2016.

Vlada je u maju prošle godine raskinula ugovor o prodaji državnog paketa akcija Instituta "Dr Simo Milošević" britansko-američkom konzorcijumom International Wellness Group (IWG).

IWG nije ispunio obaveze iz ugovora potpisanog u novembru 2015. godine.

Taj konzorcijum se jedini prijavio na četvrtom tenderu za prodaju 56,5 odsto akcija zdravstveno-rehabilitacionog centra u Igalu kod Herceg Novog.

Za većinsko vlasništvo je ponudio 10 miliona eura i investicije od 50 miliona za pet godina od preuzimanja.

Pokušaj prodaje jednog od najboljih lječilišta konzorcijumu problematizovan je u dijelu javnosti, a posebno je bio sporan kvalitet IWG-a.

Raskid ugovora obradovao je Sindikat preduzeća, tadašnju kompletnu opoziciju i manju članicu vladajuće koalicije u Herceg Novom, koji su ocijenjivali da to nije ozbiljan partner za važnu crnogorsku kompaniju.

U Tenderskoj komisiji za privatizaciju žalili su zbog toga što posao nije uspio.

Procijenili su da je IWG odustao zbog odlučivanja, navodeći da je “bilo negativne kampanje u Herceg Novom i Institutu”, a pored državne formirana je i opštinska komisija za nadzor posla.

Bonus video: