Počeo uviđaj u bjelopoljskoj fabrici Mesopromet

Zbog značaja ove kompanije za ekonomiju Bijelog Polja, ali i sjevernog regiona podršku su najavili iz Vlade i Opštine Bijelo Polje
208 pregleda 1 komentar(a)
Mesopromet Franca, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Mesopromet Franca, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 02.05.2018. 09:48h

U bjelopoljskoj fabrici Mesopromet, čiji su proizvodni pogoni prije dva dana izgorjeli gotovo do temelja, jutros je počeo uviđaj.

Osnovna državna tužiteljka Katarina Kljajević Televiziji Vijesti saopštila je juče da će trajanje uviđaja zavisiti od situacije, odnosno koncetracije toplote u fabrici.

Požar u fabrici koja zapošljava oko 750 radnika, a u reprolancu ukupno 1.200 ljudi, pričinio je ogromnu štetu, koja se procjenjuje na više desetina miliona.

Nezvanična procjena je da je uništeno 80 odsto imovine fabrike.

Zbog značaja ove kompanije za ekonomiju Bijelog Polja, ali i sjevernog regiona podršku su najavili iz Vlade i Opštine Bijelo Polje.

Mesopromet je osnovan 1990. godine kao porodična mesara, a u međuvremenu je postala najveća kompanija u Bijelom Polju i jedna od najvećih na sjeveru, koja sa povezanim firmama ima preko hiljadu zaposlenih. Osnivač kompanije Hilmija Franca sada posjeduje 51 odsto vlasništva, a preostali dio je u vlasništvu članova porodice.

U požaru koji je izbio 30. aprila rano ujutro uništene su moderne mašine, dio skladišta, gotova i sirova roba, kao i upravna zgrada sa dokumentacijom. Dva pogona su ostala neoštećena - pilećara i fabrika za bezdimno sušenje mesa. Odmah nakon požara kompaniju su posjetili ministri poljoprivrede Milutin Simović, ekonomije Dragica Sekulić i unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kao i direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, koji su obećali pomoć.

Povezane kompanije, takođe u vlasništvu porodice Franca, su Franca marketi sa trgovinama širom Crne Gore. Ova kompanija je prošle godine imala 610 zaposlenih, a poslovni prihod od 70,9 miliona eura. Neto dobit iznosila je 1,7 miliona eura. Ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze iznose 9,7 miliona eura, dok su sama obrtna sredstva 12 miliona.

Imperiju Franca još čine firme - Farma Franca, koja je prošle godine imala osam zaposlenih, poslovni prihod od 3,7 miliona i neto dobit od 91 hiljadu eura, kao i Francaturs, registrovana za hotelske usluge, koja prošle godine, prema zvaničnom izvještaju, nije imala zaposlenih ni prihoda.

Mesopromet je vlasnik i firme Eko meso za preradu i konzerviranje mesa, koja ima osam zaposlenih i prošlogodišnji prihod od 66 hiljada eura sa neto gubitkom od 18 hiljada. Žiro-račun ove firme nalazi se u neprekidnoj blokadi od decembra 2015. godine zbog potraživanja od oko 35 hiljada eura.

Bonus video: