ODLUKA VLADE

Crna Gora učestvuje na EXPO 2020 Dubai

Svjetska izložba će se održati u Dubaiju od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod krovnom temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" koja obuhvata tri podteme - Mogućnost, Mobilnost i Održivost

12136 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Crna Gora učestvovaće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, odlučila je Vlada.

To se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici.

Svjetska izložba će se održati u Dubaiju od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod krovnom temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" koja obuhvata tri podteme - Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

Za generalnog komesara izložbe određen je princ Nikola Petrović Njegoš, predsjednik Fondacije Petrović Njegoš.

"Učešće na ovom prestižnom globalnom događaju prilika je za Crnu Goru da inicira nove i pospješi već postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu. Cilj predstavljanja Crne Gore na Expo-u 2020 je da sadržaj i program paviljona bude nova platforma za međunarodnu prezentaciju Crne Gore. Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai kao jedne od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, Crna Gora ima mogućnost da se globalnom auditorijumu predstavi kao ekonomski stabilna i atraktivna investiciona destinacija. Cijeneći izuzetno dobre odnose Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Crna Gora je jedna od prvih država koje su potvrdile učešće na Expo-u u Dubaiju", navodi se u informaciji.

Dodaje se da je u skladu sa poglavljem II Ugovora o učešću, Expo biro stavio na raspolaganje Crnoj Gori parcelu u okviru Expo lokacije sa paviljonom u sivoj fazi gradnje na dva nivoa (prizemni nivo veličine 427 m2 i kancelarijski prostor na prvom spratu veličine 379 m2).

"Ugovor u učešću uključivao je Aneks kojim je bila predviđena i cijena zakupa paviljona u iznosu od 600.000 američkih dolara. Ambasadi Crne Gore u UAE, 23. januara 2019. godine, dostavljeno je pismo državne ministarke za međunarodnu saradnju i generalne direktorice Expoa 2020 Dubai Rim Al Hašimi sa obavještenjem da su, prepoznajući posvećenost i angažovanost tima zaduženog za pripremu učešća Crne Gore na Expo-u, Ujedinjeni Arapski Emirati i Expo 2020 Dubai oslobodili Crnu Goru plaćanja zakupa paviljona".

U informaciji se navodi da su, uz razumijevanje za finansijske poteškoće sa kojima se Crna Gora suočava, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai i glavni menadžer za međunarodne učesnike Expo 2020 Omar Shehadeh ponudili pomoć timu koji radi na pripremi učešća Crne Gore na Expo-u u definisanju oblasti u kojima se može napraviti ušteda i shodno tome sačiniti novi prijedlog budžeta učešća Crne Gore na izložbi.

"Nakon uvida u specifikaciju i detalje ponude koju je dao ponuđač "Simmetrico S.r.l” i „Simmetrico Operations DWC-LLC” u otvorenom postupku javne nabavke radova - adaptacija prostora paviljona Crne Gore za potrebe predstavljanja na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, Organizacioni odbor Expo 2020 Dubai kroz direktnu komunikaciju sa ponuđačem, dostavio je novu ponudu koja je uključivala smanjenje troškova izgradnje paviljona za 47,3% od prvobitno predviđenog iznosa u otvorenom postupku javne nabavke radova, odnosno na 1.192.041 eura".

Dodaje se da je pored toga, Expo 2020 Dubai dao mogućnost da se sadašnji crnogorski paviljon podijeli i da se zadrži polovina prostora veličine oko 250 m2. Troškove pregrađivanja paviljona snosio bi organizator Expo 2020.

U informaciji se navodi da bi ušteda koja bi se ostvarila po ovom osnovu mogla da bude preusmjerena na programske aktivnosti tokom šest mjeseci trajanja izložbe.

Svjetska izložba ili Expo je jedna od najznačajnijih međunarodnih izložbi koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu.