Nulta tolerancija na zloupotrebu bolovanja

Ocijenjeno je da suzbijanju problema zloupotrebe bolovanja mora prethoditi uspostavljanje odgovarajuće pravne i tehničke infrastrukture, na kojoj će Fond i UPCG zajednički raditi u narednom periodu

5186 pregleda 41 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Relevantni subjekti u Crnoj Gori moraju pokazati nultu stopu tolerancije na zloupotrebu bolovanja, jer ta pojava predstavlja značajan sistemski problem sa izraženim negativnim efektima za poslodavce, državni budžet i same zaposlene.

To je saopšteno na sastanku vršioca dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Dragoslava Šćekića sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Predragom Mitrovićem.

Kako je saopšteno iz Fonda i UPCG, na sastanku je poručeno da će problematika zloupotrebe bolovanja i njenog suzbijanja biti u fokusu interesovanja Fonda i UPCG u narednom periodu.

"Učesnici sastanka, održanog u prostorijama Fonda, saglasili su se da svi relevantni subjekti u Crnoj Gori moraju pokazati nultu stopu tolerancije na ovu pojavu, jer predstavlja značajan sistemski problem sa izraženim negativnim efektima za poslodavce, državni budžet i same zaposlene“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ocijenjeno je da suzbijanju problema zloupotrebe bolovanja mora prethoditi uspostavljanje odgovarajuće pravne i tehničke infrastrukture, na kojoj će Fond i UPCG zajednički raditi u narednom periodu.

Navodi se da je diskutovano i o problemima sa kojima se privrednici suočavaju po pitanju nemogućnosti ostvarivanja prava na refundaciju naknade zarade u slučajevima kada koriste mjeru podrške kroz odlaganje plaćanja poreskih potraživanja.

"Tim povodom, predstavnici UPCG su predložili da se pristupi pronalaženju prelaznog rješenja koje bi omogućilo privrednicima da nesmetano ostvaruju pravo na refundaciju zarade“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici Fonda i UPCG iskazali opredjeljenje za razvoj tješnje saradnje po navedenim i ostalim pitanjima koja su od interesa za sistem javnog zdravstva, poslovnu zajednicu i društvo u cjelini.

Bonus video: