Bivšim radnicima "Radoja Dakića" po 2.000 eura

Vlada usvojila Informaciju o obezbjeđivanju potrebnih sredstava za sprovođenje odluke Ustavnog suda od 30. septembra prošle godine

4752 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da iz sredstava tekuće budžetske rezerve obezbijedi 344.000 eura za 172 stečajna povjerioca fabrike "Radoje Dakić".

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o obezbjeđivanju potrebnih sredstava za sprovođenje odluke Ustavnog suda od 30. septembra prošle godine kojom se nalaže da podnosiocima ustavne žalbe - stečajnim povjeriocima privrednog društva „Radoje Dakić“ u stečaju isplati naknadu u neoporezivom iznosu od 2.000 eura.

"Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da, iz sredstava Tekuće budžetske rezerve, obezbijedi sredstva u iznosu od 344 hiljade eura po osnovu Odluke Ustavnog suda od 30. septembra prošle godine za 172 stečajna povjerioca ovog privrednog društva", navodi se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost za zaključivanje aneksa ugovora o korišćenju šuma u državnoj svojini prodajom drveta u dubećem stanju zaključenih u prošloj godini između Uprave za šume Pljevlja i korisnika šuma.

Navodi se da je Vlada, povodom zahtjeva privrednih društava za produženje roka za realizaciju ugovornih obaveza koje se tiču sječe šuma, izvlačenja i otpreme izrađenih drvnih sortimenata, dala saglasnost za produženje ukupno 26 ugovora zaključenih u prošloj godini.

"Za koje su postojali opravdani razlozi koji su uzrokovali neispunjenje ugovornih obaveza, a odnose se na imovinsko pravne sporove i zabranu sječe i transporta drvnih sortimenata od strane mještana, zatim loše vremenske prilike, kao i uticaj pandemije COVID-19 na rad i funkcionisanje tih privrednih društava i s tim u vezi nedostatak radne snage", kaže se u saopštenju.

Utvrđena je Osnova za vođenje pregovora radi zaključenja Ugovora između Crne Gore i Luksemburga o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak sa Nacrtom ugovora.

"U diskusiji je naglašeno da će se potpisivanjem Ugovora obezbijediti povoljan poreski ambijent za međunarodno poslovanje i investiranje i efikasan mehanizam za razrješenje problema dvostrukog oporezivanja“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: