Ortaci Brana Mićunovića u minusu, a grade luksuzni hotel

Kompanija “Merit Montenegro”, turskih biznismena, ne može se pohvaliti poslovnim rezultatima

17665 pregleda 9 komentar(a)
Hotel niče na atraktivnoj lokaciji, Foto: Vuk Lajović
Hotel niče na atraktivnoj lokaciji, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Merit Montenegro“, kojoj je firma “Zeta film“ nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića povjerila završetak luksuznog dvanaestospratnog kondo hotela sa kazinom nadomak Staroga grada, prošlu godinu završila je u minusu od 126 hiljada eura.

To piše u bilansu uspjeha koji je firma turskih biznismena dostavila Upravi prihoda Crne Gore.

Firma je i pretprošle godine poslovala u minusu od 157 hiljada eura, pa joj se ukupni gubitak popeo na dva miliona eura. Vrijednost imovine kompanije je 4,3 miliona eura. Firma prošle godine nije imala prihode od prodaje.

I pored toga, Mićunovićev “Zeta film” imao je povjerenja, pa je prošle godine krajem avgusta zaključio ugovor o zajedničkoj gradnji, kada se “Merit Montenegro” uknjižio na parcelu gdje se nekada nalazila oronula zgrada “Zeta filma”.

“Ugovor o zajedničkoj izgradnji ugostiteljskog objekta - kondo hotela kategorije 5 zvjezdica, spratnosti 2P+P+M+10 (dvije podrumske etaže, prizemlje, mezanin i 10 spratova), zaključen je između ‘Zeta filma’ AD Budva i ‘Merit Montenegro’“, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid. Na mjestu nekadašnje zgrade “Zeta filma” već je nikla dvanaestoetažna ugrobo završena zgrada, koju je izgradila podgorička kompanija “Bemax“ koju je Mićunovićeva kompanija prethodno angažovala. “Bemax” je završio ugovorene betonske armirane i zidarske radove, za šta im je “Zeta film” platila tri miliona eura.

Tada je zaključen ugovor sa “Meritom” koji je preuzeo dalje radove na završetku i opremanju budućeg kondo hotela.

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivač kompanije “Merit Montenegro” je turski “Net holding” koji ima 95 odsto akcijskog kapitala, dok Orlando Kalumenos ima pet odsto kapitala. Izvršni direktor je Burhan Genc, a ovlašćeni zastupnik je Hamit Nejat Canitez.

Brend “Merit” već je prepoznat, i pod njim posluje njihovih pet hotela-kazina u Turskoj i na sjevernom Kipru. “Merit” je povezao turizam i kockarski biznis, a kupili su hotele ili preuzeli kazina u poznatim turističkim destinacijama u Hrvatskoj i Bugarskoj. Oni su gazdovali i popularnim kazinima na Crnogorskom primorju.

“Zeta film” je još u oktobru 2018. srušila do temelja staru zgradu “Zeta filma”, za šta je bila angažovana kompanija “Carinvest” gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića. Prethodno je Ministartvo održivog razvoja izdalo građevinsku dozvolu “Zeta filmu”za gradnju kondo hotel ukupne bruto građevinske površine 15.123,32 kvadrata. Plan je tada bio da u gradnju i opremanje kondo hotela i kazina bude uloženo 16 miliona eura.

Novac za početka gradnje, Mićunović je obezbijedio od prodaje zemljišnog kompleksa od 6.000 kvadrata u Reževićima, na pjeni od mora, podgoričkoj kompaniji “Savana commercial retail”, biznismena Veselina Mijača i navodno je od ove prodaje inkasirao oko 3,8 miliona eura.

Krajem 2017. prodao je i zemljišni kompleks sa dvije nedovršene zgrade na lokalitetu Mirište, nedaleko od Svetog Stefana - iznad Miločerskog parka, a prije toga i zemlju na Žabljaku.

Osim prodaje, Mićunović je i trgovao nekretnine, pa je tako prije dvije i po godine postao vlasnik zgrade stare Pošte preko puta nekadašnje zgrade “Zeta filma”.

On je kupio tu atraktivnu nekretninu za tri miliona eura od “Atlas grupe” biznismena Duška Kneževića.

Bonus video: