Intervenisali u cilju plasmana tržišnih viškova krompira

Na tržište Crne Gore plasira se više od milion kilograma iz domaće proizvodnje

3757 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede intervenisalo je u cilju plasmana tržišnih viškova krompira, čime se na tržište Crne Gore plasira više od milion kilograma iz domaće proizvodnje.

Iz Ministarstva su kazali da su privredni subjekti, do sada, povukli sa tržišta skoro 700 hiljada kilograma viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Ova mjera će trajati do 1. juna.

“Ovom akcijom bili su obuhvaćeni svi proizvođači koji su prijavili viškove u količinama od preko pet tona, kako sa sjevera tako i iz centralne regije i iz primorskih opština”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je, prema riječima njegovih predstavnika, na taj način izlašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima, čuvajući crnogorskog poljoprivrednika i ponudivši tržištu Crne Gore domaće proizvode, odličnog kvaliteta i povoljne cijene.

Kako su naveli, pokazalo se da se može naći model da i trgovci i proizvođači mogu zadovoljni.

Ministarstvo je, povodom zahtjeva više desetina poljoprivrednika koji su dostavili podatke o količinama merkatilnog krompira koje imaju na lagerima i koje nijesu mogli da prodaju zbog nedostatka tržišta usled izostanka turističke sezone u prošloj godini, poslalo stručnu komisiju koja je obišla sve proizvođače i ustanovila da se radi o količinama od oko dva miliona kilograma merkatilnog krompira na teritoriji Crne Gore.

Nakon toga je resorni ministar Aleksandar Stijović održao sastanke sa predstavnicima lanaca trgovačkih marketa i uvoznika o pronalaženju zajedničkog riješenja za zalihe krompira na domaćem tržištu, kako bi se očuvali poljoprivredni proizvođači i isplatio njihov trud i rad.

Ministarstvo je 24. marta uvelo privremenu interventnu mjeru za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova krompira crnogorskih poljoprivrednih proizvođača.

Objavljen je javni poziv za pomoć skladištenju i povlačenju sa tržišta viškova merkantilnog krompira. Zahtjev kojim su ponudili svoje kapacitete za skladištenje i povlačenje sa tržišta količine od 1,05 miliona kilograma merkantilnog krompira podnijelo je pet preduzeća.

Uslov je bio da je krompir potpuno zdrav, pakovan u džakove od deset kilograma, zbog lakšeg manipulisanja trgovačkih radnika, kao i da je veličine preko 50 milimetara.

“Otkupna cijena merkantilnog krompira koju su privredni subjekti isplaćivali proizvođačima usaglašena je na iznos od 23 centa po kilogramu u neto iznosu, što je daleko više u odnosu na okruženje, od čega se pet centi po kliogramu odnosi na podršku povlačenju i skladištenju, čime se crnogorskim proizvođačima obezbijedio kontinuirani otkup krompira i sačuvao njihov prihod koji imaju od poljoprivredne proizvodnje”, objasnili su iz Ministarstva.

Prodajne cijene u trgovinama su projektovane u iznosu od 29 centi po kilogramu u velikim marketima i 35 centi po kilogramu u malim.