Ustavni sud odbio predlog opozicije, ali bez obrazloženja zašto

Ocjenu ustavnosti je tražila grupa opozicionih poslanika koji su tvrdili da se dažbine mogu uvesti samo zakonom, ne odlukom
183 pregleda 2 komentar(a)
Ustavni sud Crne Gore, sudije, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud Crne Gore, sudije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2017. 07:14h

Ustavni sud odlučio je da odbije predlog za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Odluke o utvrđivanju osnovice i stope za obračun članskog doprinosa za Privrednu komoru (PKCG) za ovu godinu.

Ocjenu ustavnosti je tražila grupa opozicionih poslanika u junu ove godine.

Oni su tvrdili da se finansijske obaveze (dažbine) za građane ili privredu mogu uvediti samo zakonom, ali da Zakon o Privrednoj komori ne predviđa način na koji privredna društva postaju članovi PKCG.

Zbog toga se smatra da PKCG svojim statutom i odlukom, nižim pravnim aktima, ne može uvoditi obaveze koje se obračunavaju zajedno sa zaradama zaposlenih.

Ustavni sud je na sajtu objavio informaciju da odbija predlog opozicije, ali bez obrazloženja zašto.

“Vijesti” očekuju odgovor od najviše sudske institucije u vezi toga.

PKCG kao udruženje je odlukom za 2017. godinu navelo da su sva “privredna društva, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje, preduzetnici i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privrednu djelatnost” u Crnoj Gori dužne da obračunavaju i plaćaju članski doprinos PKCG po stopi od 0,27 odsto na osnovicu koju čini iznos svih bruto zarada zaposlenih.

Na primjer, na prosječnu bruto zaradu od 760 eura, poslodavac za privrednu komoru po radniku plati dva eura mjesečno. Ovu “članarinu” dužni su da plate prilikom svake isplate zarada zaposlenih. Za firme koje imaju do pet zaposlenih ukupna članarina je fiksno 50 eura godišnje.

Odluka Ustavnog suda dolazi neposredno prije sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, fianasije i budžet koji u četvrtak treba da se izjasni o Predlogu novog zakona o PKCG koji je podnijela grupa poslanika DPS-a. Taj akt je radila PKCG. Na dnevnom redu posljednje sjednice Vlade u materijalima je bilo mišljenje na taj akt, ali ono nije zvanično objavljeno.

Iz PKCG, kojom rukovodi Velimir Mijušković, tvrde da je novi predlog za razliku od važećeg zakona savremen, precizan i sveobuhvatan.

“U izradi teksta korišćena je uporedna praksa i analizirani su zakoni i statuti privrednih komora najrazvijenih zemalja EU (Austrije, Njemačke, Francuske), kao i zemalja iz okruženja Srbije i Hrvatske. Uz to, presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Suda pravde EU i Ustavnih sudova Njemačke, Srbije i Hrvatske su razmatrane u cilju usaglašavanja propisa za međunarodnim standardima”, kazali su nedavno “Vijestima” u PKCG.

Objašnjeno je da se predlogom zakona, kao i važećim zakonom, na potpuno isti način tretira PKCG, odnosno, da su identično uređena prava i obaveze članova komore, obezbjeđenje novca za rad, isti su organi i organizacija rada.

Bonus video: