Radnici traže smjenu direktora “Plantaža”

Radnici navode da su na pozicijama u menadžmentu i dalje osobe koje optužuju za loše poslovanje kompanije

22948 pregleda 262 reakcija 17 komentar(a)
U lošim odnosima sa sindikatom: član bivše uprave, ali i DF-a, Vuković, Foto: Plantaže
U lošim odnosima sa sindikatom: član bivše uprave, ali i DF-a, Vuković, Foto: Plantaže

Radnici “Plantaža” predali su danas peticiju sa 255 potpisa, što je više od 40 odsto broja radnika, za smjenu sadašnjeg izvršnog direktora Miroslava Vukovića i menadžmenta, odnosno direktora sektora i službi kompanije.

Peticiju je juče tokom dana, prema listama u koje su “Vijesti” imale uvid, potpisalo 170 radnika od oko 600, što je nešto više od četvrtine ukupnog broja.

Potpisivanje peticije pokrenula je grupa radnika, a ne sindikat i ono će biti nastavljeno i narednih dana, nakon čega će biti predata predsjedniku odbora direktora Nebojši Vuksanoviću, izabranom prošle sedmice.

Nekada uspješna kompanija sada je pred stečajem, zbog čega od Vlade traži državnu pomoć od pet miliona eura. Vanredna revizija, koju je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede, pokazala je ukupne dugove od 45 miliona eura, kao i višemilionske sporne isplate i čašćavanja bivše uprave i nepromijenjenog menadžmenta. Radnicima se duguju tri zarade koje su i nekoliko puta smanjivane proteklih godina.

“Prioritet djelovanja novoizabranog Odbora direktora i budućeg menadžmenta treba da bude očuvanje i unapređenje postojeće proizvodnje, čime bi se stvorili uslovi za oporavak naše kompanije, redovnost isplate zarada i obezbjeđenje egzistencije i boljeg standarda svih zaposlenih, što sadašnji menadžment i izvršni direktor očigledno nisu u mogućnosti. Smatramo da je urušen ugled kompanije i trenutna situacija direktni rezultat nesavjesnog rada prethodnih odbora direktora, bivše izvršne direktorice Verice Maraš, sadašnjeg izvršnog direktora Miroslava Vukovića i kompletnog menadžmenta koji je i dalje nepoomijenjen u cjelosti”, piše u tekstu peticije.

Navedeno je i da ovom inicijativom žele da prenesu “jasnu poruku velikog broja radnika da treba da se izvrši izbor novog izvršnog direktora, kao i menadžmenta u cjelosti, i delegiraju ljude koji bi savjesno, profesionalno i stručno vodili ovu firmu u cilju njenog što bržeg oporavka”, kao i da su “radnici željni suštinskih promjena koji će im garantovati sigurnu budućnost”.

Bivši, dugododišnji predsjednik borda “Plantaža” Veselin Vukotić kompaniju je napustio u septembru prošle godine, dok je dugogodišnja direktorka Verica Maraš smijenjena u oktobru i raspoređena na mjesto savjetnice. Nakon toga je izvršni direktor postao Vuković, koji je do tada bio šef pravne službe.

Od septembra prošle godine do 16. marta predsjednik borda bio je prof. dr Božo Mihajlović. Iako je dugo godina bio član uprave “Plantaža”, Vuković je član Jugoslovenske komunističke partije male članice Demokratskog fronta. Između Vukovića i sindikata kompanije traje rat već nekoliko mjeseci.

Kompanija nije predala finansijski izvještaj za prošlu godinu. Državna revizorska institucija je lani dala dvostruku negativnu ocjenu na rad i poslovanje kompanije, nakon čega je istragu pokrenulo državno tužilaštvo. Iz policije je nadavno saopšteno da je zapaljen dio poslovne dokumentacije.

Bonus video: