Vuković: Uskoro poziv za korisnike biznis zona, čija je tržišna vrijednost 350 miliona eura

On je objasnio da je to zemljište u vlasništvu Glavnog grada, a da ga čine parcele koje se prostiru od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci

6291 pregleda 13 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Skupstina Glavnog grada
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube/Skupstina Glavnog grada

Glavni grad raspisaće uskoro javni poziv za korisnike deset biznis zona koje se prostiru od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci, a čija je tržišna vrijednost 350 miliona eura, saopštio je gradonačelnik Ivan Vuković.

On je na konferenciji za novinare kazao da je budućim investitorima na raspolaganju deset biznis zona koje se prostiru na površini od 3.328.000 metara kvadratnih.

"U pitanju je namjera da iskoristimo jedan golemi potencijal sa kojim Glavni grad raspolaže, odnosno prostor čija je tržišna vrijednost po nekim procjenama gotovo 350 miliona eura”, rekao je Vuković.

On je objasnio da je to zemljište u vlasništvu Glavnog grada, a da ga čine parcele koje se prostiru od Tuškog puta do skretanja ka aerodromu Golubovci.

‘’Deset biznis zona, veoma vrijednih finansijski, nismo htjeli da prodamo, nego da ih stavimo u funkciju zaloga za budući finansijski razvoj, ne samo Podgorice nego i Crne Gore. Ovo je jedan od najvažnijih resursa naše države u cjelini”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Podgorica će dobiti nedostajuće sadržaje, kao što su sajamski centri, izložbeni prostori.

“Dobiće i bolnicu koja je prijeko potrebna Crnoj Gori i Podgorici, a koja je takođe obuhvaćena planskom dokumentacijom i jedan široki prostor za razvoj novog biznisa i otvaranje novih radnih mjesta, samim tim i unapređenje kvaliteta života", kazao je Vuković.

On je naglasio da su nova radna mjesta prioritet, posebno s obzirom na epidemiološku situaciju koja je itekako uticala na finansijsku situaciju u Podgorici, ali i državi.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović rekao je da je zadovoljan zbog činjenice da je Glavni grad sve bliži stavljanju u funkciju biznis zona u Podgorici.

„U pitanju je vrijedan resurs zahvaljujući kome ćemo, uvjeren sam, podstaći privrednu aktivnost u Podgorici, omogućiti brojne investicije, obezbijediti veće prihode za gradsku i državnu kasu i kvalitetnija radna mjesta“, istakao je Vešović.

On je naglasio da je Glavni grad u prvom redu vođen zaštitom javnih interesa, kreirao i posebne kriterijume po kojima će se birati partneri.

Prema riječima Vešovića, kompanije koje nijesu finansijski stabilne neće moći da učestvuju u javnom pozivu, kao ni oni koji redovno ne izmiruju obaveze prema državi ili imaju pravosnažne presude o krivičnom djelu u poslovnoj djelatnosti.

Trudili su se, dodaje on, da pridobiju kredibilne kompanije i na bazi potreba Glavnog grada kreirali kriterijume, od kojih će najvažniji biti broj novih radnih mjesta.

“Od 100 mogućih poena, oni koji zaposle najveći broj radnika dobijaće 35 poena. Drugi kriterijum po važnosti je sama investicija koja će nositi maksimalnih 30 poena, a gradirali smo je tako što na 500 hiljada eura učesnik dobija jedan poen. Oni koji obezbijede investiciju veću od 15 miliona eura dobijaće maksimalnih 30 poena“, saopštio je Vešović.

Prema njegovim riječima, oni koji obezbijede najveći obim komunalnog i infrastrukturnog opremanja dobiće 15 poena.

“Zaštita životne sredine itekako važna za Glavni grad, što potvrđuje i odluka da se deset poena dodjeljuje onome koji svojom investicijom neće ugroziti životnu sredinu, a svi oni koji budu morali da rade procjene o uticaju na životnu sredinu će dobijati i manji broj poena”, dodao je Vešović.

On je istakao da će deset poena dobijati i oni investitori koji brže od drugih ponude realizacju investicije.

Vešović je pojasnio uslove za investitore koji žele da izvrše kupovinu imovine u okviru biznis zona, naglašavajući da će prioritet imati oni investitori koji žele zakup, ukoliko bi se desilo da za iste parcele postoji ponuda za kupovinu ili prodaju, kako bi na taj način dugoročno očuvali imovinu Glavnog grada.

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj saopštio je da su u inicijalnoj fazi realizacije to značajnog projekta korištene najbolje uporedne prakse i iskustva gradova u regionu, sa posebnim akcetom na takozvane kompetitivne i komparativne prednosti.

„Uočili smo da one nijesu dovoljno izražene na nivou glavnog grada i zajedničkim snagama uspjeli da kroz postojeći pravni okvir, odnosno, Zakon o regionalnom razvoju i Uredbu o biznis zonama stvorimo formalne pretpostavke za osnivanje biznis zona i na lokalnom nivou“, naglasio je Junčaj.

On je saopštio da je gradska uprava prepoznala prioritete i definisala ih u Odluci o osnivanju biznis zona koja je usvojena krajem 2019. godine, kao i u Strateškom planu razvoja Podgorice.

Junčaj je naveo da je uvjeren da je i državna i lokalna administracija spremna, da uprkos aktuelnoj pandemiji koronavirusa ovom izazovu odgovori na najbolji način.

Bonus video: