Vujanović brani Kinu: Neosnovane optužbe za navodne namjere da se stvori "zamka duga"

Bivši predsjednik Filip Vujanović rekao da ne sumnja da će Eksim banka zbog pandemije dati povoljnije uslove Crnoj Gori za otplatu kredita

44443 pregleda 676 reakcija 105 komentar(a)
Vujanović: Od posla sa Kinom korist imaju i domaće kompanije, Foto: Savo Prelević
Vujanović: Od posla sa Kinom korist imaju i domaće kompanije, Foto: Savo Prelević

Bivši predsjednik države Filip Vujanović smatra da zahtjev crnogorske Vlade Evropskoj komisiji (EK) za pomoć u otplati duga kineskoj Eksim banci za izgradnju auto-puta služi kao novi povod za optužbe za kinesku međunarodno važnu incijativu “pojas i put” (belt and road initiative-BRI).

On je rekao da ne sumnja u pozitivno stanovište Eksim banke prema pitanju crnogorskog kredita i da će banka podržati Crnu Goru u pružanju povoljnih uslova za otplatu u vrijeme pandemije koronavirusa i teških posljedica.

Benefiti BRI

Vujanović je u autorskom tekstu za “Global Times” ukazao da brojni mediji obnavljaju, pa čak i jačaju kritiku globalno korisnog projekta BRI, neosnovano optužujući kinesku spoljnu politiku za navodne namjere da stvori „zamku duga“.

“Navodno, zemlja može postati ekonomski zavisna od Kine, stvarajući prostor za svoju političku zavisnost od Kine. Kvalifikujući ove optužbe kao neosnovane, već sam iznio svoje mišljenje o vrijednosti BRI. Vidim ga kao globalno vrijednu, suštinsku afirmaciju multilateralizma, šansu za jačanje regionalne povezanosti i razvojnu priliku za sve zemlje učesnice. Inicijativu predsednika Si Đinpinga za sprovođenje i afirmaciju ovog projekta smatram ogromnom šansom za zemlje učesnice da iskoriste atraktivne i konkurentne finansijske potencijale BRI”, rekao je Vujanović.

Objasnio je da zahvaljujući BRI, države mogu da podstaknu svoj razvoj u strateški važnim infrastrukturnim projektima i učine više na regionalnim vezama.

Stav bivšeg predsjednika je da je Kina posredstvom svojih banaka pružila najpovoljnije zajmove, da je ponudila ugledne izvođače i dala mogućnost domaćim izvođačima kao partnerima u ovim projektima da budu uključeni.

“Kroz kredite i izvođače koji grade zajedno sa lokalnim kompanijama, ova inicijativa je izvrsna prilika za ekonomski razvoj zemalja učesnica. Siguran sam da je Crna Gora prepoznala i pravilno iskoristila ove beneficije. Za realizaciju najvažnijeg projekta putne infrastrukture, auto-puta koji povezuje obalu sa sjevernim regionom, do granice sa Srbijom, Crna Gora je odabrala kredit od kineske banke Eksim. U isto vrijeme izabrala je za izvođača kinesku korporaciju za puteve i mostove CRBC”, kazao je Vujanović.

Bivši predsjednik je ukazao da je Crna Gora bila deceniju zainteresovana za izgradnju auto-puta i da je izabrana Eksim banka čija ponuda je bila ubjedljivo najpovoljnija i niko nije mogao da joj parira.

Crna Gora može otplatiti dug

“Auto-put će biti pušten u rad za manje od godinu i počeće da donosi svoje koristi. Nažalost, umjesto pregovora za nastavak izgradnje novih, kraćih i jeftinijih dionica u Crnoj Gori i van nje, pitanje kineske ‘zamke duga’ prema Crnoj Gori je otvoreno”, istakao je Vujanović.

On tvrdi da je ovo pitanje neutemeljeno iz više razloga od kojih je prvi što, bez obzira na procenat duga koji iznosi oko trećine crnogorskog godišnjeg BDP-a i trećinu ukupnog crnogorskog duga, prilično je sigurno da Crna Gora može otplatiti dug.

“Sa manje ekonomske aktivnosti, smanjenim prihodima izazvanim ekonomskim padom (što je najvažnije turizmom), isplata bi uticala na realizaciju tekućih investicija, ali sigurno ne bi ugrozila likvidnost budžeta i odgovornost Crne Gore kao pouzdanog partnera bankama i finansijskim institucijama. U očekivanju da će se i dalje sprovoditi tekući projekti kroz kapitalni budžet, legitimno se očekivalo od Eksim banke da poboljša uslove za isplatu. Pored toga, odnosi Crne Gore i Kine uvijek su bili odnosi uzajamnog poštovanja i iskrene saradnje. Bez obzira na veličinu, Kina je uvijek pokazivala veliko poštovanje prema Crnoj Gori. Konačno, ne sumnjam da će Eksim banka podržati Crnu Goru u pružanju povoljnih uslova za otplatu kredita u vrijeme pandemije koronavirusa i teških posljedica. Ne sumnjam u pozitivno stanovište Eksim banke prema tom pitanju. Ne samo zbog pomenutih činjenica, već i zbog razbijanja neutemeljene predrasude ‘zamke duga’ vezane za veliku i važnu BRI. Crna Gora nema i nije zaslužila da bude vezana za takve predrasude”, zaključio je on.

Bonus video: