Izbrisan poreski dug od prodaje vile Marovića

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja razmatra prodaju nekretnine

29289 pregleda 146 reakcija 19 komentar(a)
Đorđina i Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Đorđina i Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević

Nakon gotovo godinu i po od kada se zvanično uknjižila na raskošnu vilu u budvanskom naselju Babin do, država Crna Gora je naplatila i poreski dug od 39 hiljada eura, koliko je ostalo od kuprodaje atraktivne nekretnine između Budvanke Đorđine Marović i tivatskog biznismena Radojice Krstovića.

U listu nepokretnosti, u koji su “Vijesti“ imale uvid, izbrisan je teret na stambenom prostoru od 219 kvadrata u prizemlju vile koji je prije četiri godine upisala držva na ime poreskog duga.

Nekadašnja vila Đorđine Marović
Nekadašnja vila Đorđine Marović foto: Vuk Lajović

“Hipoteka u ukupnom iznosu 38.903 u korist države Crne Gore i traje do izmirenja poreskog duga po osnovu zaključka o obezbjeđenju poreskog potraživanja“, pisalo je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Taj teret je pošle sedmice izbrisan.

Država se zvanično u maju 2019. upisala kao vlasnik milionski vrijedne nekretnine, koju je oduzela od Đorđine Marović.

To je učinjeno nakon pravosnažnosti presude podgoričkog Višeg suda, kojom je supruzi nekada visokog funkcionera DPS-a i šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića imovina oduzeta zbog toga što je stečena kriminalom.

Tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Sve vrijeme je na prizemlje vile bio upisan teret zbog poreskog dugovanja koji je navjerovatnije bio na ime poreza na promet, nakon što je u oktobru 2015. vilu od Đorđine Marović kupio Radojica Krstović za milion i po eura u jeku istrage Specijalnog državnog tužilaštva pokrenute protiv njenog supruga i sina Miloša.

Tokom finansijske istrage, koju je vodio tim na čijem je čelu Milivoje Katnić, utvrđeno je da Krstović nije isplatio novac za kupovinu, zbog čega se sumnja da je to bila samo maska, kako bi Marovići zadržali vrijednu imovinu i izbjegli oduzimanje.

Viši sud oduzeo je vilu Krstoviću, prihvatajući dokaze SDT-a da je riječ o fiktivnoj prodaji, a da je Marovićeva izgradila vilu novcem koji su od kriminala stekli njen suprug Svetozar i sin Miloš.

Sudije Apelacionog suda takvu odluku potvrdile su početkom marta 2019. Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića, koji su tvrdili da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

“Sud je jasno i bez sumnje utvrdio da se radilo o fiktivnom pravnom poslu i da Krstović nije isplatio 1,5 miliona eura za kupovinu kuće, te da je prenos imovine bio fiktivan sa jedinim logičnim ciljem da se spriječi njeno oduzimanje”, piše u presudi.

Đorđina Marović je 2012. godine za 300.000 eura kupila kuću od poznatog fudbalskog radnika, pokojnog Miljana Miljanića.

Nakon kupovine, porušila je kuću, a u avgustu iste godine podnijela Opštini Budva zahtjev za dobijanje građevinske dozvole.

Dozvolu je dobila i potom izgradila raskošnu vilu.

Prema katastarskoj evidenciji, vila raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemlju je stambeni prostor od 219 kvadrat, na prvom spratu je stan od 146 kvadata, a na drugom 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrata.

Taman kada su radovi okončani, ljeta 2015. godine, SDT započinje brojne istrage zbog sumnje da je ekipa na čelu sa Marovićem oštetila Opštinu za više desetina miliona eura.

Đorđina odlučuje da vilu proda, a saglasnost na ugovor o kupoprodaji sporne vile dao je i Svetozar Marović.

U ugovoru koji je zaključen sa Krstovićem piše da je Marovićeva na ruke dobila 300.000 eura, dok je preostalih 1,2 miliona trebalo da joj bude isplaćeno do 6. novembra 2015. na bankovni račun ili u kešu.

Krstović je kazao da je novac za kupovinu pozjamio od Boljevića.

Subotić je na suđenju rekao da je krajem avgusta ili početkom septembra 2015. godine svom dugodišnjem prijatelju Isatu Boljeviću pozajmio milion i po eura.

Sud nije osporio vjerodostojnost ugovora kojim je Đorđina Marović kupila staru kuću od Miljanića, ali je bilo diskutabilno porijeklo novca kojim je isplatila dogovorenu cijenu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sada razmatra prodaju skupocjene nekretnine.

Bonus video: