Od reprograma u državnu kasu 22 miliona eura

Prema potpisanim rješenjima o reprogramu Poreska uprava očekuju da će u 2018. godini na napltu dospjeti poreski dug od oko 24 miliona eura
88 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.12.2017. 19:44h

Državni budžet je kroz reprograma poreskog duga do 27. novembra prihodovao ukupno 20.394.206,37. Do kraja godine većini poreskih obveznika, koji su u reprogramu, dospijeva još jedna rata pa očekujemo da će ukupni prihodi biti oko 22 miliona eura”, saopšteno je “Vijestima” iz Poreske uprave”.

Zakon o reprogramu pruža poreskim obveznicima mogućnost da dug izmire u 60 mjesečnih rata uz otpis kamata. Za ovu mogućnosti prijavilo se 6,2 hiljade dužnika. Predlog ovog zakona pripremio je kabinet bivšeg ministra finansija Raška Konjevića.

Prema podacima Poreske uprave od ukupno naplaćenog iznosa 14,2 miliona se odnosi na jednokratnu uplatu od 10 odsto ukupnog duga, a 6,1 miliona na mjesečne rate.

“Poreska uprava preduzima mjere naplate prema poreskim obveznicima koji kasne s izmirenjem tekućih obaveza i to odmah po isteku roka dospijeća obaveza, a ove mjere preduzimaju se kako prema poreskim obveznicima u privatnom sektoru, tako i prema lokalnim preduzećima i javnim ustanovama koje su u reprogramu”, navedeno je iz Poreske uprave na pitanje “Vijesti” šta preduzimaju protiv obveznika koji kasne sa uplatama.

Prema potpisanim rješenjima o reprogramu Poreska uprava očekuju da će u 2018. godini na napltu dospjeti poreski dug od oko 24 miliona eura.

“Poreska uprava će ulagati maksimalne napore da taj iznos u najvećoj mogućoj mjeri i naplati. Svakako da treba imati u vidu da će naplata planiranog iznosa zavisiti od dinamike izmirivanja obaveza od poreskih obveznika, te se ne može predvidjeti koliko će poreskih obveznika nastaviti da poštuju odredbe donijetih rješenja o reprogramu, a za koliko će zbog neizmirivanja obaveza tokom 2018. godine rješenja biti ukinuta”, saopštili su iz PU.

Najveći broj obveznika sa takozvane “crne liste”, koji predstavljaju najveće poreske dužnike a obuhvaćene reprogramom, uredno plaćaju dospjele rate.

“Kod obveznika sa 'crne liste' koji nijesu u zakonskom roku izmirili jednokratnu uplatu donijeta su rješenja o ukidanju rješenja o reprogramu, a među njima su najveći dužnici: Montenegro Security Service Podgorica, Workfinder Podgorica, Komerc Keka Bar, Put Bar, Mercur Budva, Dekor Rožaje, Eko Meduza Bijelo Polje, Hidromont Mercur Budva i Radenko Podgorica. Jedan od poreskih obveznika sa 'crne liste' kojem je ukinuto rješenje o reprogramu je i Bjelasica Rada, imajući u vidu da je u tom preduzeću po donošenju rješenja o reprogramu otvoren stečajni postupak”, naveli su iz PU.

Ukinuto 649 rješenje jer nijesu na vrijeme uplatili 10 odsto

Poreska je donijela 649 ukidajućih rješenja za obveznike koji nijesu izmirili jednokratnu uplatu (10%) u zakonskom roku, a njihov ukupan dug istih je 20,2 miliona eura.

“Imajući u vidu da odredbe Zakona predviđaju da će se rješenje o reprogramu ukinuti ukoliko poreski obveznik ne izmiri 3 mjesečne rate, te da je dospijevanje mjesečnih rata za većinu poreskih obveznika započelo u avgustu i septembru, do sada još uvijek nije ukinuto nijedno rješenje po ovom osnovu. U Poreskoj upravi svakodnevno se vrši analiza uplata rata za svakog poreskog obveznika, te će se i kod obveznika koji kasne s mjesečnim ratama, u skladu sa odredbama Zakona u narednom periodu ukidati rješenja o reprogramu”, objasnili su iz PU.

Na donijeta rješenja uložene su 222 žalbe, od čega je u drugostepenom postupku usvojeno 39 a odbijeno 11. Kod jedne žalbe je pokrenut upravni spor, a drugostepeni postupak kod 171 žalbe je još u toku.

Bonus video: