Mugoša: Ucjene važnije od kvaliteta života građana

"Kraj aprila, a usvojenog Zakona o budžetu za ovu godinu, najvažnijeg godišnjeg akta kojeg donosi Skupština, još nema. U ovoj rečenici bi se mogla opisati suština kvaliteta funkcionisanja vladajuće većine"

5065 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Ucjene među konstituentima parlamentarne većine, nadgornjavanja i optužbe su izgleda mnogo važnije od kvaliteta života građana, ocijenio je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

"Kraj aprila, a usvojenog Zakona o budžetu za ovu godinu, najvažnijeg godišnjeg akta kojeg donosi Skupština, još nema. U ovoj rečenici bi se mogla opisati suština kvaliteta funkcionisanja vladajuće većine", naveo je Mugoša u saopštenju.

Kako je kazao, "mjesecima čame u skupštinskoj proceduri" predlozi zakona koji se odnose na životni standard građana i poslovni ambijent, što je isključiva odgovornost poslanika vlasti.

"Očigledno da su te teme za mnoge donosioce odluka u drugom planu u odnosu na one kojima se od političke pravi pozorišna scena", rekao je Mugoša.

On je naveo da značajan dio parlamentarne većine ignoriše materijale koje dostavlja Vlada, dok izvršna vlast ignoriše značajan dio parlamentarne većine prilikom donošenja bitnih odluka.

"Gdje su u toj neodgovornoj i nezreloj političkoj priči 'obični' građani koji plaćaju životne namirnice i do 30 odsto i gorivo preko 15 odsto skuplje nego prije par mjeseci? Gdje su u tim međupartijskim inaćenjima građani kojih je za gotovo osam hiljada više na Birou rada na kraju marta u odnosu na kraj decembra", pitao je Mugoša.

On je pitao gdje su u tim "porođajnim mukama demokratije" preduzeća kod kojih je broj blokiranih za 200 veći na kraju marta nego prije tri mjeseca, a iznos računa u blokadi za gotovo 40 miliona veći.

"Gdje su u tim njihovim partijskim kombinacijama poljoprivrednici koji čekaju četiri mjeseca na usvajanje Agrobudžeta za ovu godinu, koji se ne može donijeti dok se donese Zakon o budžetu", dodao je Mugoša.

On je pitao gdje su u toj njihovoj 'igri bez granica' građani koji ne mogu da dodju do potrebnih medikamenata, jer se zbog privremenog finansiranja pojavljuje deficit kod pojedinih ljekova.

"I da ne bude kakvih dilema, onaj ko je u ovoj većini jednom iskusio kako mu je ucjenjivanje isplativ mehanizam, ucjenjivaće i drugi, treći, četvrti, peti, 15. put", zaključio je Mugoša.

Bonus video: