Nesporni su samo milionski propusti

Da su Vladi bili bitni interesi podizvođača, poznatih i prije izbora glavnog izvođača, je jedino što se može vjerovati

15844 pregleda 90 reakcija 32 komentar(a)
Sa prvog početka radova u Gornjim Mrkama 2009., Foto: Zoran Djuric
Sa prvog početka radova u Gornjim Mrkama 2009., Foto: Zoran Djuric

Predsjednik države i bivši premijer iz perioda ugovaranja projekta auto-puta Milo Đukanović u svojim izjavama o ovom poslu protekle sedmice, kao i u reagovanju na tekst u “Vijestima”, pokušava da nas ubijedi da nikako ne vjerujemo svojim očima, da nikako ne provjeravamo ono što izgovara kao činjenice i da mu bespogovorno vjerujemo kao gospodaru istine.

Zbog toga što su “Vijesti” podsjetile na dio događaja o auto-putu i ono što piše u ugovorima, optužio nas je da “nipodaštavamo nesporne rezultate” i “kreiramo kolektivno sljepilo”, na kojem je on izgradio karijeru.

“Samo potpuno neznaven i nedobronamjeran čovjek može kazati da je projekat auto-puta građen uz nepoštovanje pravnog sistema države”, kazao je Đukanović prošle sedmice u Privrednoj komori, a da nije ni trepnuo.

U ugovoru o zajmu za gradnju auto-puta, koji je prihvatila njegova Vlada i ovlastila tadašnjeg ministra Radoja Žugića da ga potpiše piše “Ovaj Ugovor kao i prava i obaveze strana po ovom Ugovoru će se rukovoditi i tumačiti u skladu sa zakonima Kine”. Baš čudan način da se poštuje “pravni sistem države”, dajući prednost stranom pravnom sistemu za kredit vrijedan jedne četvrtine BDP-a, koji se uzima za projekat finansijski neisplativ i po studijama koje je naručila njegova Vlada.

Đukanović poluistinom naziva činjenicu da je u ugovoru o kreditu za arbitražu određena kineska Komsija CIETAC iz Pekinga. Nema tu nikakve poluistine, to vrlo jasno piše u ugovoru.

Đukanović sada kaže da su imali više ponuda za odabir izvođača i da su odabrali najpovoljniju. Može mu se vjerovati na riječ ili ne, ali pregovori su bili tajni i direktni sa ponuđačima. Javnost nije imala prilike da ponude vidi ili da ih upoređuje. Tada je Vlada saopštavala da joj je u pregovorima bitno i koliko će od kolača dobiti podizvođači. Da su Vladi bili bitni interesi podizvođača, poznatih i prije izbora glavnog izvođača, je jedino što se može vjerovati.

Njegova Vlada je prihvatila da se nikakvi podaci i detalji o ovom projektu neće javno saopštavati bez saglasnosti kineske strane. Ministarstvo saobraćaja je svu dokumentaciju proglasilo tajnim pozivajući se na zaštitu konkurencije i da bi bili ugroženi interese Vlade. NVO MANS je na 20 strana objavila studiju o tome šta je sve proglašeno tajnim, takođe podnijela je i više tužbi zbog proglašavanja ovih dokumenata tajnim od kojih je i dobila nekoliko sudskih sporova. “Vijesti” su ostale bez odgovora na desetine pitanja u vezi s auto-putem u proteklih pet godina.

Samo nabrajanje gdje su sve omanule Vlade u proteklih 14 godina koliko se obećava da će Crna Gora dobiti auto-put, bilo bi potrebno mnogo više prostora. Projekat je bio loše pripremljen zbog čega je CRBC u startu kasnio godinu dana sa početkom gradnje, rok za izgradnju pomjeran je tri puta, a radovi će kasniti tri godine, zaboravljena je jedna petlja, elektro mreža, pristupni putevi... naknadni radovi su dostigli 100 miliona, kredit nije osiguran od valutnog rizika, što može dodatno koštati još 50 do 100 miliona... Sve su to nesporni rezultati, ili se mi možda već dvije godine vozimo tim auto-putem. Vjerovatnije je da nas voza gospodin Đukanović.

Bonus video: