zakon o fiskalizaciji u punoj primjeni od 1. juna

Kasalica: Ima pritisaka, ali se zakon mora poštovati

Trenutak razvoja crnogorske ekonomije zahtijeva da se nivo sive ekonomije svede na minimum, kažu iz Ministarstva finansija

18335 pregleda 71 reakcija 16 komentar(a)
Posvećeni principu vladavine prava: Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC
Posvećeni principu vladavine prava: Kasalica, Foto: Savo PRELEVIC

Ministarstvo finansija sa Upravom prihoda i carina priprema punu i efikasnu primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čiji je konačni rok 1. juna, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

“Veliki broj mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava je restrukturiralo procese i procedure u prethodnom periodu, ulažuću potrebna finansijska sredstva da ispune zakonske obaveze. Takođe, u primjeni ovog zakona do sada je prepoznato stotinjak softverskih kompanija, koje su za različite grane poslovanja razvijale softverska rješenja u skladu sa odredbama zakona. MFSS, uz nadležnu Upravu, sistemski ohrabruje pridruživanje svih koji su obveznici iz člana 4 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga - da sprovedu potrebne korake. Trenutak razvoja crnogorske ekonomije zahtijeva da se nivo sive ekonomije svede na minimum”, kazala je državna sekretarka MFSS Mila Kasalica.

Prema informacijama “Vijesti”, Advokatska komora traži da se njihova djelatnost izuzme iz ove obaveze.

“U prethodnim mjesecima, iako se sprovođenje primjene zakona priprema dvije godine u različitim fazama, određene oblasti poslovanja intenzivno vrše pritisak da se odredbe zakona tumače tako da se na njih ne odnose. Ministarstvo je dobilo informacije da se navodno namjerava obustavljati rad, iako je svim poreskim obveznicima u Crnoj Gori, osim izuzetaka iz člana 5 ovog zakona, obaveza da registruju svoj promet. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prepoznaje specifičnosti rada određenih profesija, ali ostaje posvećeno primjeni zakona i principa vladavine prava u Crnoj Gori. Početkom narednog mjeseca obaviće se dodatni razgovori o primjeni normi ovog zakona”, kazala je Kasalica.

Vlada je kroz paket mjera podrške privredi i građanima obezbjeđuje jednokratnu finansijsku pomoć od 100 eura za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije za obveznike sa spiska ugroženih djelatnosti, kao i one koji su izmirili sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

“Subvencijama iz predstojećeg paketa mjera podrške privredi Crne Gore posredno apelujemo da se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga prihvati bez pritisaka i odbijanja zakonskih obaveza. Podsjećam da je Vlada Crne Gore paketom za prvi kvartal ove godine obezbijedila i mjeru koja se odnosi na finansijsku podršku u uspostavljanju sistema za elektronsku fiskalizaciju. Takođe, Vlada će i paketom mjera podrške građanima i privredi za drugi kvartal ove godine subvencionisati dio troškova elektronske fiskalizacije kroz direktna budžetska davanja”, navela je Kasalica.

Kako je ranije najavljeno, poreski obveznici koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31. 3. 2021. godine, pravo na finansijsku pomoć ostvaruju bez podnošenja zahtjeva i bez potvrde o namjeni utrošenih sredstava, jer će, nakon zvanične registracije, fiksni iznos finansijske pomoći biti uplaćen na njihov tekući račun.

Preporučujemo za Vas