MKI: Dionica Smokovac-Mateševo gotova do kraja novembra, rok za povlačenje novca do kraja 2022.

"Cijenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provjere kompletnog procesa i namjere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe", poručili su iz MKI

23407 pregleda 74 reakcija 25 komentar(a)
Gradilište auto-puta (arhiva), Foto: Luka Zeković
Gradilište auto-puta (arhiva), Foto: Luka Zeković

Ministarstvo kapitalnih investicija je zaključilo Prilog 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC.

Zaključenjem Priloga 6, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30. septembar 2020. godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana, saopšteno je iz MKI.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, dodaju iz MKI, u skladu sa Ugovorom o prefercijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31. decembra 2022. godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine.

"Nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne dionce autoputa Smokovac - Mateševo, aktuelna Vlada se našla u situaciji da mora završiti ovaj projekat. Cijenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provjere kompletnog procesa i namjere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe. Pored navedenog, dodatno smo angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom, jer smo u potpunosti svjesni da bez završetka kompletnog autoputa kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao", dodaje se u saopštenju.

Nadzorni organ – Inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata, dodaju iz MKI, nastavlja sa pružanjem konsultantskih usluga i vršenjem nadzora nad radovima CRBC-a nakon perioda od 73 mjeseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

"Očekujemo da će u periodu koji je pred nama svi učesnici na ovom projektu dati puni doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ova dionica autoputa završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih dionica autoputa", zaključuju iz MKI.

Bonus video: