Završen projekat obuke nezaposlenih za deficitarna zanimanja u ugostiteljstvu

Od ukupno 50 polaznika obuke koji pripadaju ketagoriji nezaposlenih, 78 odsto su bile osobe mlađe od 29 godina, 66 odsto muškarci, a 34 odsto žene

2864 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Polaznicima jednogodišnjeg projekta „"Znanje i vještine u funkciji veće zapošljivosti u ugostiteljstvu“, njima 50, uručeni su nacionalni priznati sertifikati, nakon što su prošli stručnu obuku i stekli kvalifikacije za neko od deficitarnih zanimanja u ugostiteljstvu.

Sa polovinom polaznika, njih 25 najboljih koji su prošli obuku, nekoliko turističkih i ugostiteljskih kompanija u Crnoj Gori su već zaključili ugovore o radu.

Projakat su partnerski realizvali Hotelsko Edukativni Centar (HEC), HR Partners i Seven Stairs Hospitality Centar, sredstvima Evropske komisije i u saradnji sa CFCU, kroz Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (IPA II).

Od ukupno 50 polaznika obuke koji pripadaju ketagoriji nezaposlenih, 78 odsto su bile osobe mlađe od 29 godina, 66 odsto muškarci, a 34 odsto žene.

"Kroz ovaj projekat kvalifikacije za zanimanje kuvar steklo je 17 osoba, za zanimanje konobar devet, za zanimanje barmen devet osoba, za zanimanje pica majstor deset osoba, kok je pet osoba steklo kvalifikaciju – poslastičar", rečeno je na prezentaciji.

Prezentaciji i uručivanju diploma su prisustvovali i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, kao i poslodavci koji su aktivno učestvovali u ovom program, time što su obezbijedili obuku na radu za svih 50 kandidata, a sa 25 najboljih, sklopili ugovore o radu.

Prema svim aktuelnim istraživanjima ponude i potražnje, kako je istakla predstavnica kompanije HR Partners Mirjana Maslovar, kuvar, konobar, pica majstor, barmen i poslastičar su najtraženija zanimanja od strane poslodavaca i turizmu i ugostiteljstvu.

"Veliko nam je zadovoljstvo što na pragu, nadajmo se, uspješne ljetnje sezone možemod a ponudimo poslodavcima u ugostiteljstvu najtraženije profile na tržištu rada", kazala je Maslovar.

Izvršni direktor Hotelsko edukativnog centra HEC Zlatibor Milić naglasio je da se HEC već godinama trudi da ukaže da su poslovi u ugostiteljstvu atraktivni i perspektivni upravo na crnogorskom tržištu.

"U godini globalne pandemije, borbe za zdravlje i očuvanje radnih mjesta, uspjeli smo da obučimo 47 osoba za deficitarna zanimanja u sektoru ugostiteljstva, a više od polovine da zaposlimo", kazao je MIlić.

Bonus video: