Snažna podrška Hrvatske evropskom putu Crne Gore

"Crna Gora je, činjenično, lider u EU integracijama, ali je ona to bila zato što nije imala određene geopolitičke probleme poput drugih zemalja u regionu", rekao je Milatović

13955 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Hrvatska, po pitanju podrške i pomoći, stoji na raspolaganju Crnoj Gori i snažno je podržava na evropskom putu, saopšteno je tokom zvanične posjete ministara finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojka Spajića i Jakova Milatovića toj državi.

Spajić i Milatović su se, tokom prvog dijela zvanične posjete, sastali sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem i ministrom finansija i potpredsjednikom Vlade Hrvatske, Zdravkom Marićem.

"A planiran je i sastanak sa ministarkom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, kao i posjeta Hrvatskom Telekomu, Hrvatskoj elektroprivredi, kompaniji Rimac automobili, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta", navodi se zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Milatović je kazao da nova Vlada ima jasan cilj da ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji se do sada relativno sporo odvijao.

"Crna Gora je, činjenično, lider u EU integracijama, ali je ona to bila zato što nije imala određene geopolitičke probleme poput drugih zemalja u regionu", rekao je Milatović.

Milatović
Milatović foto: Gov.me

On je naveo da Crna Gora već osam godina pregovara sa EU, a da su sva poglavlja tek otvorena.

"Dakle, naša država je mogla mnogo brže da napreduje u tom pravcu i u mandatu ove Vlade će završiti započeti proces“, kazao je Milatović.

Kako je saopšteno, dogovoren je ponovni susret dva ministarstva zajedno sa privrednicima dvije zemlje.

Spajić je istakao strateški značaj partnerstva dvije zemlje, i zahvalio na podršci Hrvatske na evropskom putu.

On je naveo da Crna Gora i Hrvatska sarađuju dugo godina u okviru multilateralnih foruma, kao i kroz niz drugih projekata u cilju jačanja fiskalne održivosti i efikasnog upravljanja javnim finansijama u skladu sa zahtjevima EU.

Tokom sastanka je, kako se navodi, razgovarano o aktuelnim mjerama fiskalne politike koju Vlada sprovodi sa ciljem jačanja stabilnosti i održivosti javnih finansija.

Domaćini su se saglasili i pohvalili vanredan uspjeh postignut novim budžetom i projektovanim deficitom od samo tri odsto.

"Naše brzo reagovanje na stanje koje smo zatekli, emitovanje obveznice, osnivanje nove nacionalne avio kompanije, rješavanje pitanja kredita za autoput, kao i pomenuti budžet su samo potvrda naše posvećenosti evropskom putu i odlučnosti da budemo prva sljedeća država koja je pristupila EU, ali i da građanima objasnimo šta taj put sa sobom nosi“, navodi se u saopštenju.

Jakov Milatović, Milojko Spajić
foto: Gov.me

Ćorić je poželio novoj Vladi da iskoristi istorijske promjene koje su se desile u Crnoj Gori.

On je pohvalio viziju koju je čuo od ministara, a koja će, kako je naveo, na najbolji način služiti promovisanju evropskih vrijednosti.

Ćorić je kazao da u tome imaju podršku svojih susjeda u Hrvatskoj, kao i da je zadovoljan prijateljskim i otvorenim odnosima dvije države.

On je rekao da Hrvatska, po pitanju podrške i pomoći, stoji na raspolaganju Crnoj Gori.

“Približavanje EU nosi određenu dinamiku, ali činjenica da ste odlučni u ubrzanju prilasku Uniji sa naše strane može da nosi samo pozitivne komentare. Konsultacije po pojedinim pitanjima uvijek možemo organizovati kako na terenu, tako i u kontraposjeti, tako da očekujte potporu i Hrvatske i nas u ministarstvu u tom dijelu“, zaključio je Ćorić.

Milatović je, na sastanku sa Marićem, rekao da je svjestan da se obje zemlje suočavaju sa krizom koja je nastala uoči pandemije i da je dobro da se zajednički sagledaju izazovi i analiziraju planovi ekonomskog razvoja.

"Crna Gora želi da se upozna sa modelom poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kako bi sagledala mogućnost prilagođavanja Investiciono-razvojnog fonda i stavljanja istog u bolju funkciju ekonomskog oporavka, ali i kako na najbolji način da iskoristi evropske fondove u cilju restrukturiranja privrede i izgradnje infrastrukture”, naveo je Milatović.

On je kazao i da je cilj posjete da informiše privrednike i preduzetnike iz Hrvatske o viziji koju ima nova Vlada, u cilju intenziviranja poslovne saradnje.

Kako je saopšteno, na sastanku je, osim jasne podrške koju je Crna Gora dobila na svom evropskom putu, bilo govora i o nacionalnom planu oporavka koji sprema Hrvatska.

Marić je kazao da će Crna Gora u Hrvatskoj imati dobar primjer pristupanja EU, kao i podršku na tom putu.

On je rekao da je današnji sastanak bio dobar dijalog na teme koje su od zajedničkog interesa i pitanja.

"Mi smo i dalje najmlađa članica EU, taj proces samog pristupanja i pregovaranja je vrlo svjež i dobro znan, tako da smo između ostalog ponudili i različite vidove saradnje i pomoći po različitim aspektima”, naveo je Marić.

On je kazao da su se dotakli i nekih specifičnih tema poput infrastrukture.

"I svega onoga što je Hrvatska učinila proteklih godina da se na neki način vuku i vežu paralele, i sa idejama koje ima i crnogorska strana, ali i teme koja je u Hrvatskoj prioritetna i primarna, a to je Nacionalni program oporavka i otpornosti”, dodao je Marić.

On je rekao da je jedna jaka finansijska platforma koja je na razini EU usaglašena i izdogovarana na nivou čelnika zemalja.

"Mi ćemo taj dokument u idućim danima finalizovati i poslati ga u Brisel, i ono što je još važnije je pitanje i njegove kao takve implementacije, pa mi je drago da su se kolege interesovale i za sami taj document, ali još važnije i za njegovu srž”, kazao je Marić.

Bonus video: