američki politikolog u tekstu za onlajn magazin American Purpose

Fukujama: EU još uvijek može da se predomisli u vezi crnogorskog auto-puta

"Epilog slučaja auto-puta Bar-Boljare nije napisan", podvlači Fukujama

23201 pregleda 19 komentar(a)
Foto: mediabiro.tv
Foto: mediabiro.tv

Čuveni američki politikolog, Frensis Fukujama, ocijenio je da Crna Gora predstavlja mali dio većeg fenomena država u razvoju koje su prezadužene prema Kini i koje ponizno idu ka zapadnim finansijskim institucijama, kako bi izbjegle mogućnost da Kinezima predaju kolateral.

To se, dodaje, već dogodilo Šri Lanki i Pakistanu, koji je prošle godine postao predmet spašavanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fukujama, u tekstu za onlajn magazin American Purpose, piše da je projekat auto-puta Bar-Boljare bio kontroverzan od početka.

"Brojni privatni izvođači radova sa Zapada razmatrali su da daju ponude (za gradnju auto-puta), ali su banke koje bi ih finansirale smatrale da se putarinom neće početi da vraćaju očekivani troškovi, koji su u tom trenutku bili procijenjeni na gotovo milijardu eura. Kinezi su rado uskočili preko njihove 16+1 Inicijative (danas 17+1), kako bi stvorili uticaj u dvorištu EU", navodi Fukujama, dodajući da je Đukanović u to vrijeme upravljao državom autokratski, te da nije bilo načina da se to zaustavi.

On ističe da ukupni dug Crne Gore iznosi preko 103 odsto BDP-a i da se naša država suočava s izgledima da ne može da vraća dugove.

"Novoizabrana crnogorska Vlada apelovala je na EU da ih spasi, što bi značilo da Evropa spašava kinesku Exim banku, koja drži 17 odsto ukupnog spoljnog duga države", piše ugledni američki politikolog.

Fukujama naglašava da neki tvrde da je Kina namjerno sklapala ovakve aranžmane, kao dio strategije "diplomatije dužničke klopke". Mnogi poslovi su, dodaje, sklopljeni pregovorima autokratskih i/ili korumpiranih vlada, koje su ignorisale upozorenja sa Zapada, u nadi da će ostvariti brzu političku korist.

"Držanje u grifu Crne Gore od strane Đukanovićevog DPS-a, napokon je prekinuto tankom razlikom, a nova Vlada očajnički želi da pokaže da usklađivanje s Evropom može biti ozbiljna alternativa Kini. Kao što tvrdi Stefan Vladisavljev, ni EU ni SAD nisu mogle da ponude alternative u suprotstavljanju inicijativi ʼPojas i putʼ, a Crna Gora predstavlja relativno malu investiciju za povratak strateški važne države. EU još uvijek može da se predomisli. Epilog slučaja auto-puta Bar-Boljare nije napisan", poručuje Fukujama.