SSCG: Zaštita i zdravlje na radu kao fundamentalno pravo Međunarodne zajednice

Poruka koju žele da pošalju je da se zaštita zdravlja i sigurnosti na radu mora uvažiti kao pravo svih i da svaki radnik mora imati pravo da podigne svoj glas i pravo na zaštitu, bez obzira da je u pitanju koronavirus, tumor kojeg je uzrokovalo radno mjesto, povreda na radnom mjestu ili profesionalno oboljenje

2712 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savez sindikata Crne Gore
Foto: Savez sindikata Crne Gore

Povodom Međunarodnog dana zaštite i zdravlja na radu 28. aprila, Savez sindikata Crne Gore je pokrenuo kampanju u cilju priznavanja zaštite i zdravlja na radu kao fundamentalnog prava Međunarodne zajednice.

Iz Saveza su kazali da je pandemija koronavirusa širom svijeta izbacila na površinu zdravstvenu krizu različitih profesija, ali da su ti problemi postojali i prije pandemije, te su završili sa milionima umrlih svake godine od bolesti ili povreda povezanih sa radom.

"Pandemija nam pokazuje zašto zdravlje i sigurnost moraju biti pravo svih koji rade. Bolest na jednom mjestu prijeti širenjem bolesti širom svijeta. Sindikati su 2019. godine postigli sporazum sa Međunarodnom konferencijom rada da se zdravlje i sigurnost na radu moraju prihvatiti kao temeljno pravo na radu Međunarodne organizcije rada (MOR) – dostojanstveno, univerzalno prihvaćeno i obavezujuće pravo kojim se štite radnici, širom svijeta. MOR Stogodišnja deklaracija prihvata da su “sigurni i zdravi uslovi rada temelj dostojanstvenog rada”", navodi se u njihovom saopštenju.

Poruka koju žele da pošalju je da se zaštita zdravlja i sigurnosti na radu mora uvažiti kao pravo svih i da svaki radnik mora imati pravo da podigne svoj glas i pravo na zaštitu, bez obzira da je u pitanju koronavirus, tumor kojeg je uzrokovalo radno mjesto, povreda na radnom mjestu ili profesionalno oboljenje.

"Niko ne mora da umre da bi drugi mogao živjeti", kazali su oni.

Iz Saveza su kazali da taj dan za njih predstavlja i Međunarodni dan sjećanja na poginule i povrijeđene radnike, te da su u okviru projekta "Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mjesta - stop pandemiji", koji sprovode uz podršku švedskih sindikata kroz program UNION to UNION posredstvom Regionalne kancelarije MKS-PERC iz Sarajeva pokreću ovu kampanju.

Bonus video: