Radnici: Uniprom metali zaustavili otkop rude, na kopovima prekinut rad

Tridesetak radnika okupilo se na Zagradu

9357 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.04.2021. 15:07h

Kompanija Uniprom metali koja gazduje nikšićkim Rudnicima boksita, prema riječima radnika zaposlenih u turskim firmama Zeta–Mine i North–Mine, koje su angažovane kao podizvođači na kopovima Zagrad i Đurakov do, zaustavila je otkop rude, pa je na tim kopovima prekinut rad. Zbog toga se njih tridesetak okupilo na Zagradu tražeči od ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića da im pomogne u rješavanju nastalog problema, jer je, kako tvrde, već nekoliko zaposlenih ostalo bez posla, dok se isti scenirao sprema i ostalima kojima ugovor ističe 5.maja.

Svi radnici, njih oko 60, kako su kazali, su na neplaćenom odsustvu a ugovore imaju samo na po dva mjeseca.

"Iz kompanije Uniprom su kazali da ima dovoljno na lagerima u Baru i na Gračanici. Mi smo tada poslati na odmor, a nakon što je odmor istekao, sada smo na neplaćenom do isteka ugovora. Ugovori su nam na po dva mjeseca, već dvije i po godine. Poslodavac nas upućuje da uzmemo knjižice i da idemo na Biro rada. Ovdje je zaposleno oko 60 radnika i mislim da nikome u Crnoj Gori nije u interesu da se Rudnik zatvori. Zato bih pozvao ministra Milatovića ako može da nam pomogne", kazao je Predrag Radojičić, radnik turske kompanije Zeta–Mine.

Prema njegovim riječima, proizvodnja na kopovima Zagrad i Đurakov do je prekinuta 6. aprila. Kako je kazao, prošlog mjeseca su platu primili iz dva puta, a ovog mjeseca još uvijek ništa nijesu primili.

"Uslovi su bili teški, ali moglo se raditi. U startu su plate bile jako male, a kasnije je prosjek plata bio oko 600 eura. Nama bi bilo prihvatljivo da imamo neke ugovore koji nam garantuju veću sigurnost. Dok se turske kompanije i Uniprom ne dogovore oko nastavka proizvodnje, mi moramo biti na Birou rada. Nismo očekivali ove probleme. Bilo je dovoljno rude i dovoljno posla. Kako su nam kazali iz menadžmenta kompanija problem je u prodaji rude zbog visokih cijena transporta", kazao je Mijajlo Čvorović kome ugovor ističe 5. maja.

I njegov kolega, Radoje Mićković, koji je već godinu i po dana angažovan od strane turske kompanije na rudokopima u Župi, smatra da je svim radnicima u interesu da se proizvodnja nastavi, ali i poručuje da neće dozvoliti da im poslodavac duguje ono što su zaradili.

"Nećemo dozvoliti da ostanemo bez onog što smo zaradili, bez doprinosa. Moramo da ostanemo da radimo jer ne možemo dozvoliti da 60 porodica završi na ulici. Ako ne bude drugog načina, mi ćemo protestovati. Na ovome nećemo stati sigurno", poručio je Mićković.

Pošto je ministar Milatović najavio da će 5.maja posjetiti nikšićku Željezaru Tosčelik u kojoj je proizvodnja prekinuta krajem marta, a radnici se takođe nalaze u teškoj situaciji, zaposleni na rudokopima Zagrad i Đurakov do se nadaju da će ministar imati vremena i za njih.

"Kako je ministar najavio posjetu Željezari 5. maja mi ćemo biti spremni da ga sačekamo samo ako on ima raspoloženja da dođe kod nas pa da mu saopštimo naše probleme i da vidimo možemo li očekivati neku pomoć", kazao je Mićković.

U zavisnosti od odgovora koji dobiju od kompanije, ali i od nadležnih državnih institucija, radnici će donijeti odluku o narednim koracima.

Iz Uniprom metali kazali su da njihova kompanija nema nikakvih ingerencija kada su u pitanja prava radnika koje angažuje frima podizvođač. Prema inforamcijama kojima raspolažu podizvođač je uredno izmirio sve obaveze prema svojim zaposlenima. Ostale navode radnika nijesu željeli da komentarišu.

Bonus video: