2NEOPHODNO BOLJE POVEZIVANJE"

Milatović i Spajić u Banjaluci: Ogroman potencijal za saradnju Crne Gore i Republike Srpske

"Granice su slobodne, epidemiološka sitaucija u Crnoj Gori je poprilično dobra i očekujemo puno bolju turističku sezonu nego što je bilo prošle godine", naglasio je Milatović

6618 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ministar ekonomskog razvoja Јakov Milatović izjavio je u Banjaluci da postoji ogroman potencijal za saradnju Crne Gore i Republike Srpske.

On je poslije sastanka sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović rekao i da predstoji ozbiljan rad na povezivanju vazdušnim saobraćajem Banjaluke sa Podgoricom ili Tivtom, dodavši da je područje koje gravitira Banjaluci sa gotovo pola miliona stanovnika, neophodno bolje povezati sa Crnom Gorom.

Milatović je naveo da je ovo prva radna posjeta nove Vlade Banjaluci, ističući da se želi dati novi impuls saradnji izmedju Crne Gore i Republike Srpske i BiH.

"To naši građani očekuju od nas i neko vreme, koje je možda izgubljeno u prethodnom periodu, želimo da ubrzamo i uradimo stvari koje se očekuju od ovako dvije bliske zemlje", kazao je on.

Milatović je dalje naveo da je u prethodnom periodu intenziviran je rad na otkupu putarine na pravcu između Trebinja i Herceg Novog, što će, kako je naveo, biti značajno u kontekstu predstojeće turističke sezone.

Jakov Milatović, Milojko Spajić
foto: Gov.me

"Vrlo brzo će uslijediti potpisivanje četiri aneksa sporazuma o zajedničkim graničnim prelazima, na sva četiri putna pravca koja spajaju Crnu Goru sa BiH, odnosno Republikom Srpskom", dodao je on.

Prema njegovim riječima, to će dati novu dimenziju unapređenja robne razmjene između dvije prijateljske zemlje i dati dodatnu dinamiku turizmu.

milatović je ocijenio da je je Crna Gora dobar susjed i da je nova vlada te zemlje otvorila granice prema susjednim zemljama.

"Granice su slobodne, epidemiološka sitaucija u Crnoj Gori je poprilično dobra i očekujemo puno bolju turističku sezonu nego što je bilo prošle godine", naglasio je Milatović.

On je ocijenio da je turistički krah, koji je Crna Gora imala prošle godine, prije svega bio uslovljen nekim politički motivisanim odlukama prethodne Vlade kada je riječ o Republici Srpskoj, BiH i Srbiji.

Jakov Milatović, Milojko Spajić
foto: Gov.me

Sastanku u Banjaluci prisustvovala je i ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, koja je istakla da je cilj sastanka bio jačanje institucionalnih veza i saradnje, od kojih će najviše koristi imati građani RS, BiH i Crne Gore.

"Naš cilj je da uspostavimo dobre odnose. Јedan od koraka ka tome je i uvođenje avio-linije, kao i rješavanje nekih drugih pitanja za rast i razvoj naših zemalja", kazala je Gašićeva.

U delegaciji Crne Gore bio je i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Preporučujemo za Vas